İletişim için

Yumurtanın saklama süresi ve sağlık riskleri

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) yumurta kaynaklı sağlık riskleri konusunda yeni rapor yayınladı. Buna göre evde ya da markette yumurtanın saklama süresinin uzatılmasının Salmonella zehirlenmesi riskini arttıracağı belirtildi. Salmonella enfeksiyonu en sık karşılaşılan gıda kaynaklı enfeksiyonlardan biridir ve bakterinin bulaştığı besini tükettikten 12-72 saat sonrasında ishal, ateş ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Yumurtanın içerisinde Salmonella bakterisi bulunması durumunda sıcaklık ve saklama süresi arttıkça bakteri daha da hızlı çoğalmaktadır. Bu bilgiden hareketle EFSA yetkilieri yumurtanın raf ömrü uzatıldığında ne gibi sonuçlar doğuracağına baktıklarında, son kullanma tarihinin 21 günden 28 güne çıkarılması durumunda çiğ yumurtalarda enfeksiyon riskinin % 40, hafif pişirilmiş yumurtalarda % 50 arttığı bulunmuştur. Ayrıca bu risk son kullanma tarihi 70 güne çıkarıldığında 3 kattan daha da fazla arttığı belirtilmiştir.

Bu riski azaltmanın yolları yumurtayı iyi bir şekilde pişirmek ve buzdolabında saklamaktır. Ancak raf ömrü 3 haftadan daha fazla uzatıldığında buzdolabında tutulsa dahi risk artmaktadır. Bu nedenle tüketicilerin etiket okuma alışkanlığına sahip olmaları ve bu süreleri kontrol ederek saklama koşullarına dikkat etmeleri yumurta kaynaklı zehirlenmelerin önüne geçmek açısından oldukça önemlidir.

Kaynak:
EFSA, Egg storage times: EFSA assesses public health risks. 31 July 2014.
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/140731.htm
<accessed 15.01.2015>