Anne sütü nasıl muhafaza edilir?
Anne sütü tek başına ilk altı ay bebeğin bütün gereksinmelerini karşılayan eşsiz bir besindir. Bu değerli besinin bir damlasının bile boşa gitmemesi gerekmektedir. Bazı durumlarda örneğin annenin sütünün fazla geldiği, bebeğin iştahsız, hasta olduğu veya anne çalışmaya başlamadan önce çalışma döneminde kullanılmak üzere sütlerini sağarak saklamasını isteriz işte bu durumlarda doğal olarak içerisinde bakteri bulunmayan bu eşsiz besinin sonradan bakterilere maruz kalmaması için en hijyenik koşullar sağlanarak sağılması ve uygun koşullarda muhafaza edilip sonrasında da besin kaybı en az olacak şekilde hazırlanarak bebeğe verilmesi gerekir.
Süt sağılmadan önce anne ellerini iyice yıkamalı, sonrasında temiz olan malzemeler kullanılarak sağma işlemine başlamalıdır. Sağma işleminde tek kullanımlık veya iyice temizlenmiş malzemeler kullanılmalıdır. Önceden sağılmış olan sütlerin üzerine yenileri ilave edilmemelidir. Sağılan süt oda sıcaklığında dört saat, buzdolabında +4°C de 48 saat, derin donudurucuda 3-6 ay saklanabilir. Süt bebeğe verilmeden önce direkt ısı ile karşılaştırılmadan ben-mari yöntemi ile ısıtılmalıdır. Böylelikle vitamin mineral kayıpları en az düzeyde tutulmuş olacaktır. Dondurulup çözdürülmüş süt tekrardan kesinlikle dondurulmamalıdır. Hazırlanmış olan süt tatlı kaşığı veya kaşık biberonu ile bebeğe verilmelidir. Normal biberon kullanımından kaçınılmalıdır.
Kaynak:
www.foodandnutrition.org