İletişim için

Meyve suyu ve smoothie söylendiği kadar sağlıklı mı?

Nature Genetics'te yayınlanan bir araştırmaya göre aileleri yüksek yağlı diyet tüketen çocuklarda obezite ve şeker hastalığı gelişme riski daha yüksek bulunmuş. Çalışma epigenetik faktörlerin (çevresel faktörlerin gen düzeyinde bir değişiklik yaratmadan fenotip üzerine etki göstermesi) direk olarak sperm ve yumurta aracılığıyla geçiş gösterdiğine işaret etmektedir.
 
Bu nedenle yeni yayınlanan bu çalışmada çevresel faktörlerden biri olan beslenmenin etkisini görmek amacıyla genetik olarak benzer farelere 6 hafta yüksek yağlı, düşük yağlı ve normal diyet verilmiş.
 
6 haftanın sonunda farklı diyet grupları karşılaştırıldığında yüksek yağlı diyet tüketen grupta obezite, glukoz tolerans bozukluğu geliştiği görülmüştür. Ardından farklı diyetleri tüketen gruplardan sperm ve yumurtalar alınarak oluşturulan embriyolardan yeni bir nesil elde edilmiş. Yeni grubun tamamına yüksek yağlı diyet verilerek ağırlıkları karşılaştırılmıştır. Buna göre hem anne hem babanın obez olduğu fareler en fazla ağırlık kazanımına sahip olurken, anne-babadan sadece birinin obez olduğu farelerde daha az ağırlık kazanımı olmuş. Ancak en düşük ağırlık kazanımı anna-babanın zayıf olduğu farelerde görüldüğü belirtilmiştir.
 
Elde edilen bu veriler ışığında araştırmacılar obezite ve şeker hastalığının ailelerden çocuğa geçmesinde üreme hücrelerindeki çevresel faktörlerin (bu çalışmada-yüksek yağlı diyet) önemli rol oynadığını belirtmişlerdir. Bu tür bir epigenetik mirasın obezite ve şeker hastalığı görülme oranındaki dramatik artışta önemli bir neden olabileceği düşünülmektedir.

Kaynak:
Huypens P, Sass S, Wu M et al. Epigenetic germline inheritance of diet-induced obesity and insulin resistance. Nature Genetics, published online 14 March 2016; doi:10.1038/ng.3527.