İletişim için

Kabızlıkta beslenme önerileri

Günde üç ile üç günde bir arasında değişen dışkılama sayısı normal kabul edilmektedir. Haftalık dışkılama sayısı kabızlığı tanımlamada yeterli bir kriter değildir çünkü dışkılama sayısı ve miktarı kişilere ve toplumlara göre farklılıklar gösterebilir.

Dışkılama sırasında fazla zorlanma, sıkıntılı ve küçük miktarlarda dışkılama, dışkılama günleri normal olsa da kabızlık olarak sınıflandırılabilir. Ülkemizde kabızlık için yapılmış ayrıntılı çalışmalar bulunmamasına rağmen yurtdışında kabızlık tedavisi için büyük maliyetler harcanmaktadır.

Kabızlık bir çok nedene bağlı gelişebilmektedir. Beslenme de bu nedenlerden bir tanesidir. Beslenmenizde yapacağımız değişiklikler ile kabızlık ile mücadele edebilmemiz mümkündür.

- Sıvı tüketiminizi arttırın günde 8 su bardağı su için.

- Öğünlerle beraber az şeker ile yapılmış komposto veya hoşaf tüketin.

- Taze sebze ve meye tüketiminizi arttırın.

- Kuru meyve tüketiminizi arttırın özellikle sabahları aç karna 4 adet kuru erik tüketin.

- Tam tahıllı ürünler ve kurubaklagil  tüketiminizi arttırın.

- Ara öğünlerde süt veya yoğurt ile beraber üç yemek kaşığı yulaf tüketin.

- Akşamları yatmadan 2 saat önce 1 su bardağı kefir tüketin.

- Sabah aç karna 1 su bardağı su içerisine 1 tatlı kaşığı erik marmelatı veya zeytinyağı karıştırarak için.

- İçme suyunuzun içerisine kabuk tarçın ilave edin.

Kaynak:
www.mayoclinic.org, Wald A. Constipation.
Med Clin North Am 2000; 84:1231-1246.