İletişim için

Hanımlar diyet yaparken bu besin öğelerine dikkat edin

Sağlıklı bir kiloda kalmak tamamen enerji dengesinin kurulmuş olmasına bağlıdır. Eğer aldığınız ve harcadığınız enerji arasında negatif bir denge var ise kilo vermeniz mümkündür. Bu da kilo vermek isteyenlerin en sık tercih ettiği yöntemlerden birini karşımıza çıkarmaktadır; enerji kısıtlaması.. Ancak az yiyeceğim derken sağlığınızdan olmamak için vücut için gerekli olan bu besin öğelerini yeterli aldığınızdan emin olmalısınız...
 
Karbonhidrat 
Karbonhidratlar vücudun öncelikli enerji kaynağıdır, vücutta gerçekleşen elzem reaksiyonların devamlılığı ve özellikle de beynin çalışması için yeterli karbonhidrat alınması gerekmektedir. Ancak son yıllarda daha da popüler hale gelmesiyle enerji kısıtlamasında en sık tercih edilen yöntemlerden biri düşük karbonhidratlı diyetlerdir. Böyle bir tercih yapıldığında bilinçli olunmalı ve besin öğesi yönünden zengin karbonhidrat kaynaklarını (tahıllar, kurubaklagiller, meyve ve sebzeler, vb.)  değil de basit karbonhidratları (meşrubat, gazlı içecekler, tatlı, şeker, vb.) kesme yoluna gidilmelidir. Bu şekilde hem vücudun enerjisi düşmez hem de uzun vadede daha sağlıklı sonuçlar elde edilir.
 
Protein
Protein kaynaklarından genellikle diyetin yağ içeriğini düşürmek amacıyla vazgeçilebilmektedir. Ancak protein hem tokluk hissinin sağlanması hem de kilo kaybı sürecinde kas kitlesinin korunması ve bağışıklığın desteklenmesi açısından önemli bir besin öğesidir. Bu nedenle diyet yaparken bu besin öğesinden tamamen uzaklaşmak yerine yağsız seçeneklere yönelmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
 
Demir
Düşük demir alımı kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği anemisine neden olmaktadır ve en sık karşılaşılan besin öğesi eksikliklerinden biridir. Bunun yaşanmaması için demir kaynakları günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır.
 
Kalsiyum 
Kalsiyum, vücutta kemik ve diş sağlığının yanı sıra kasların iyi çalışması, kan basıncının düzenlenmesi, kilo kontrolü gibi birçok süreçte önemli rollere sahiptir. İlerleyen yaşlarla birlikte kalsiyum depolarının azalmaması için süt ve süt ürünleri başta olmak üzere kalsiyum kaynaklarına günlük beslenme içerisinde yer verilmelidir.
 
Folik Asit
Doğurganlık çağındaki her kadın günlük 400 mikrogram folik asite gereksinim duyar. Bu miktarın doğum anomalilerinin (nöral tüp defekti) oluşma riskini % 75 oranında azalttığı bildirilmektedir. Ayrıca kan hücrelerinin oluşumu, yeni dokuların sentezlenmesi gibi rolleri de bulunmaktadır. Bu nedenle koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve meyveleri diyetinizden eksik etmeyin...
 
Kaynak: Academy of Nutrition and Dietetics. Essential Nutrients for Women while Cutting Calories. Reviewed September 2015, www.eatright.org <erişim 06.09.2016>