Yulafın sağlığınıza 5 katkısı
Son dönemlerde adını sıkça duyar olduğumuz yulaf, tam tahıllar grubunda yer alır ve çözünür posa, ß-glukan, yağ, protein ve bazı mikro besin öğeleri açısından oldukça zengindir. hem besin değeri yönünden oldukça zengin hem de sağlık üzerine birçok olumlu faydası mevcut. British Journal of Nutrition dergisinde yeni yayınlanan bilgilere baktığımızda yulafın bildiğimizden çok daha fazla faydaları da beraberinde getirdiğini görmekteyiz. Nedir bu faydalar derseniz, gelin hep birlikte bakalım…
- Kolesterolü Düşürür ve Kalp Sağlığını Korur
Yulafın içerisinde bulunan posanın büyük bir kısmı beta glukandır. Beta glukanın kolesterol ve kalp sağlığı üzerine etkilerini inceleyen çalışmalarda bu posa türünün hem toplam kolesterolü (% 2-19) hem de kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü (% 4-23) düşürdüğü ve kalp damar hastalıkları riskini azalttığı görülmektedir. Ayrıca yulafın kalp hastalıklarına karşı koruyuculuğu kolesterolün düzenlenmesinin yanı sıra kan basıncı kontrolünü de sağlamaya yardımcı olmasından da gelmektedir.
- Ağırlık Kaybına Yardımcı
Yapılan birçok çalışma göstermektedir ki yulaf açlık duygusunu azaltmada ve tokluk hissini sağlamada oldukça yardımcıdır. Bu nedenle de ağırlık kontrolünü sağlamak isteyen kişilerin beslenme programlarına yulaf eklemeleri kalori alımlarını düzenlemede önemli bir strateji olacaktır.
- Kabızlığı Önler
Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde en önemli besin öğelerinden biri posadır. Yulaf ve yulaf kepeği de posa açısından oldukça zengindir ve bu nedenle de bağırsakların çalışması ve kabızlığın önlenmesinde yardımcıdır.
- Kan Şekeri Kontrolüne Yardımcı
Diyabet (şeker hastalığı) dünya genelinde karşımıza en sık çıkan kronik hastalıklardan biridir. Sinir, kalp, damar, böbrek, göz gibi birçok doku ve organlara zarar vermesi nedeniyle de tedavisi üzerine yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde tedavinin en önemli kısmını kan şekeri kontrolü oluşturmaktadır. Yulaf ile yapılan çalışmalarda da yulafın kan şekerinin kontrolüne yardımcı olabileceği görülmektedir.
- Bağırsak Florasını Korur
Bağırsaklarımızda yararlı ve zararlı birçok bakterinin bulunduğu uzun yıllardan beri bilinmektedir. Ancak son yıllarda bağırsak florası ile ilgili yapılan çalışmalar bu yararlı-zararlı bakteriler arasındaki dengenin bozulmasının bizi obeziteden diyabete, kansere birçok hastalığa yatkın hale getirdiğini göstermektedir. Yulafın ise yararlı bakterilerin gelişimini desteklemesi nedeniyle tüm bu hastalıklara karşı koruyucu olabileceği düşünülmektedir.
Kaynak:
1) Thies F, Masson LF, Boffetta P, Kris-Etherton P. Oats and CVD risk markers: a systematic literature review. British Journal of Nutrition, Volume 112, Supplement S2, October 2014, pp S19-S30.
2) Thies F, Masson LF, Boffetta P, Kris-Etherton P. Oats and bowel disease: a systematic literature review. British Journal of Nutrition, Volume 112, Supplement S2, October 2014, pp S31-S43.
3) Rose DJ. mpact of whole grains on the gut microbiota: the next frontier for oats?. British Journal of Nutrition, Volume 112, Supplement S2, October 2014, pp S44-S49.