Yoğurt tüketimini keyifli hale getirmenin yolları
Diyetimizle kalsiyum alımını arttırmanın en iyi yolu süt ve ürünlerinin tüketiminin arttırılmasıdır. 2-3 yaşına kadar çocukların günde 2 su bardağı, 4-8 yaş aralığında 2.5 su bardağı, 9 yaşından sonra ise günlük ortalama 2.5-3 su bardağı süt ve ürünlerinin tüketilmesi gerekmektedir.
Günlük önerilen miktarlarda süt ve ürünlerinin tüketimi çocuklar ve yetişkinler için çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Yoğurdu yemeklerin yanında tüketebileceğimiz gibi keyifli ara öğünler şeklinde de tüketebiliriz.
1- 1 küçük kase yoğurdun içerisine 1 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez ilave ederek tüketebilirsiniz.
2- Sevdiğiniz meyvelerden mevsimine göre tercih ederek smoothie yapabilirsiniz. Arzu ettiğiniz meyveler, yoğurt ve buzu blender içerisine koyun, akışkan kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin eğer çok sulu olursa içerisine kıvamını arttırmak için yoğurt veya muz ilave edebilirsiniz, koyu olursada bir miktar süt ilave edebilirsiniz. (eğer çocuğunuz için hazırlıyorsanız içerisine 1 tatlı kaşığı kadar bal ilavesi yapabilirsiniz)
3- 1 küçük kase yoğurdun içerisine 1 yemek kaşığı yulaf, 2 adet kuru kayısı, 5-6 adet üzüm/ yaban mersini, 4-5 adet badem ilave ederek hem sizi tok tutacak hem de besleyici bir ara öğün hazırlayabilirsiniz.
4- Akşam yemekten sonra cips veya kuruyemiş yeme alışkanlığınız var ise, bu alışkanlığınızı sağlıklı bir atıştırmalığa çevirebilirsiniz. 4 yemek kaşığı yoğurdun içerisine 1 yemek kaşığı lapne peniri ve 1 tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu karışımı kuru meyveler veya elma dilimlerinin yanında sos olarak kullanarak tüketebilirsiniz.
Not: Damak tadınıza uyuyor ise bütün tariflerin içerisine yarım çay kaşığı kadar toz tarçın ilave ederek tüketebilirisiniz.