İletişim için

Yağın miktarı ve türü sağlık ve hastalık riskini etkiliyor

Amerikan Beslenme ve Diyetetik Birliği’nin yağlarla ilgili yayınladığı raporda tek başına yağlara odaklanmak yerine beslenmeye bir bütün olarak yaklaşmanın daha iyi olacağı; aksi takdirde sadece yağlara odaklanıp miktarı azaltmanın (bu durumda oransal olarak bir başka besin grubu artış gösterecektir) sağlığı olumsuz yönde etkileyeceği belirtilmektedir. Yağlar kendi içinde değerlendirildiğinde de farklı besinler farklı yağları içerdiği ve bu nedenle sağlık üzerine etkilerinin farklı olduğu vurgulanmaktadır.

Yayınlanan raporda yağ ile ilgili yapılan önerileri özetlemek gerekirse;

Sağlıklı bireylerde günlük yağ alımı enerjinin % 20-35’ini karşılamalıdır. Kaynaklarına göre bakıldığında da omega-3 yağ asidi tüketimi arttırılırken, doymuş yağ ve trans yağ alımı sınırlandırılmalıdır. Buna göre öneri yaparken yağları genellemek yerine besin bazlı önerilerde bulunulmalıdır.

Bu rapordan hareketle tüketicilere verilen mesajlar özetlenecek olursa;

- Sağlıklı olmanın en basit ve etkili yolu balık, yağlı tohum tüketiminin arttırılmasının yanı sıra tatlı ve rafine ürünlerin tüketiminin azaltılmasıdır.

- Yağ vücudun gereksinim duyduğu bir besin öğesidir ve özellikle omega-3, omega-6 gibi belirli yağ asidi türleri sağlıklı olmak için gereklidir.

- Balık, ceviz, keten tohumu gibi besinler omega-3 açısından iyi kaynaklardır.

- Tüketilen yağın miktarının yanı sıra türü de sağlık açısından önemlidir. Bazı yağlar sağlık için faydalı iken bazıları zararlı etkiler gösterebilmektedir. Örneğin omega-3 yağ asitleri kalp ve beyin sağlığı açısından faydalı iken trans yağ asitleri kalp hastalıkları riskini arttırmaktadır.

Kaynak:
The Academy of Nutrition and Dietetics. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Dietary Fatty Acids for Healthy Adults. J Acad Nutr Diet. 2014;114:136-153.