Üzüm'ün Faydaları
İyi üzüm nasıl seçilir?
- Üzüm seçerken bozulmamış, suyu çıkmamış ve yüzeyi pürüzsüz olanlar tercih edilmelidir.
- Üzümlerin tatlığını anlamanın bir yolu da renkleridir. Yeşil üzümler tatlandıkça sarıya döner.
- En çok antioksidan içeren üzüm en olgunlaşmış olandır.
Üzüm nasıl saklanır?
- Hasattan sonra solunum devam ettiği için raf ömrünü uzatmak için buzdolabında saklama yöntemi tercih edilmelidir. Bu şekilde 5 gün boyunca tazeliğini koruyabilmektedir.
Hazırlama
- Soğuk suyun altında yıkandıktan sonra kurulanarak muhafaza edilmelidir.
- Bozulan üzümler diğer üzümlerin bozulmasına sebebiyet vereceğinden ayıklanmalıdır.
Sağlığa Katkısı
- Üzümün içerisinde bulunan fenolik bileşikler, flavonoidler ve resveratroller kalp damar hastalıklarından koruyucu etkisi bulunur.
- Üzüm, antioksidan kapasiteyi arttırarak LDL kolesterolün oksidasyonunu engeller.
- Endotelin-1’in kan damarlarını daraltıcı etkisini inhibe eder.
- Üzümde bulunan resveratrol beyin kan akışını arttırarak inme riskini azaltır.
- Özellikle premenapoz ve postmenapozal kadınlarda trigliserit seviyesini düşürmektedir.
- Üzümde bulunan resveratrol alzheimer hastalığında beyin dokusunda bulunan amiloid beta peptit seviyesini azaltmaktadır.
En Çok Bulunduğu Aylar
Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim