İletişim için

Tahinin Faydaları

Tahin, susamın ezilmesi ve kavrulması ile elde edilen susam yağıdır. En çok tüketilen ülkeler Kuzey Afrika, Yunanistan, İran, Türkiye ve Orta Doğu ülkeleridir.

Besin değerine bakıldığında 2 yemek kaşığı tahin; 178 kaloridir ve 16 g yağ, 6 g karbonhidrat (3 g posa ve 0 şeker), 5 g protein içerir. Aynı miktarda tahin yetişkin bir bireyin B1 vitamini ihtiyacının % 30’unu, magnezyum ihtiyacının % 24’ünü, fosfor ihtiyacının % 22’sini, demir ihtiyacının % 14’ünü, kalsiyum ihtiyacının % 12’sini karşılamaktadır.

İçerisindeki yağ miktarı yüksek gibi görünse de 16 g’ın sadece 2 g’ı doymuş yağlardan oluşmaktadır. Kalan kısmı kalp sağlığı açısından da olumlu etkileri ile bilinen doymamış yağlardan oluşmaktadır.

Aynı besin öğelerinin varlığı susamın kendisi için de geçerlidir. Ancak dış kabuğu nedeniyle vücut tarafından emilimi daha zordur. Tahin olarak tüketilmesi bu nedenle de avantajlıdır.

Sağlık üzerine Olumlu Etkileri

Kalp sağlığı:

Susam içerdiği sesamin ve sasamol gibi lignanlar sayesinde kolesterol düşürücü etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Nutrition Research dergisinde yayınlanan bu çalışmada günde 40 g tahin tüketiminin 4 haftanın sonunda toplam kolesterol ve kötü kolesterol düzeylerini düşürdüğü belirtilmiştir. Ayrıca içerdiği doymamış yağlar kalp sağlığını korurken, kalsiyum ve magnezyum da kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur.

Kanser:

İçerdiği lignanlar sayesinde (östrojen benzeri bir yapı), hormon ilişkili kanserlere karşı zayıf da olsa koruyucu etki gösterebileceğine dair çalışmalar mevcuttur.

Kemik sağlığı:

Yüksek magnezyum ve kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığının korunmasını destekler ve ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi riskini azaltır.

Tahin Tüketiminde Dikkatli Olunması Gereken Durumlar

Tahin enerji içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle de ağırlık kontrolünü sağlamak isteyen veya kilo vermek isteyen kişiler dikkatli tüketmelidir. Ayrıca yağlı tohumlara karşı alerjisi bulunan bireyler de susam da alerjik durumlar yaratabilmektedir. Dolayısıyla bu kişilerin dikkatli olmasında fayda vardır.

Kaynak:
1) Chen PR, Chien KL, Su TC, et al. Dietary sesame reduces serum cholesterol and enhances antioxidant capacity in hypercholesterolemia. Nutrition Research, 2005, 25(6): 559–567.

2) Velentzis LS, Cantwell MM, Cardwell C, et al. Lignans and breast cancer risk in pre- and post-menopausal women: meta-analyses of observational studies. British Journal of Cancer, 2009, 100: 1492–1498.

3) USDA. Basic Report:  12166, Seeds, sesame butter, tahini, from roasted and toasted kernels (most common type). http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3725?manu=&fgcd= <erişim 02.10.2015>