İletişim için

Son 30 yıldır obezite oranları korkutucu şekilde artıyor

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan birçok faktörün etkili olduğu kompleks bir hastalıktır. Vücutta yarattığı olumsuz etkilerden dolayı da yüksek kan basıncı, kalp-damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, kanser gibi bir çok kronik hastalığa neden olmaktadır. Bu nedenle de sağlık profesyonelleri ve ülke yönetimleri açısından ciddi endişe yaratmaktadır.

Obezitenin ne sıklıkta görüldüğünü ve hangi yönde ilerlediğini belirlemek amacıyla her ülke araştırmalar yapmakta ve kendi verilerini toplamaktadır. Profesör Gakidou ve ekibi de dünya genelinde durumun ne olduğunu belirlemek amacıyla tüm bu verileri toplamış ve değerlendirmişler. 188 ülkenin 1980-2013 yılları arasındaki obezite verilerinin değerlendirilmesi sonucunda son 33 yılda çocuk ve yetişkinlerde obezitenin % 27.5 oranında arttığını bulmuşlardır. Sayısal olarak ifade etmek gerekirse, şişman ve obez bireylerin sayısının 857 milyondan 2.1 milyara yükseldiği belirtilmiştir. Obez bireylerin yarısından fazlası ise şu 10 ülkede yer almaktadır; Amerika, Çin, Rusya, Brezilya, Meksika, Mısır, Almanya, Pakistan ve Endonezya.

Kaynak :

Ng M et al. Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980—2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet, Early Online Publication, 2014. doi:10.1016/S0140-6736(14)60460-8.