İletişim için
0216 570 44 44

Şeker tüketiminizi azaltın

Dünya Sağlık Örgütü şeker tüketimi konusundaki önerilerini yeniledi. Bu raporda obezite ve diş sorunları gibi önemli halk sağlığı problemlerinin azaltılması için şeker tüketiminin sınırlandırlması gerektiği belirtildi.

Peki ya sınır ne olmalı?

DSÖ’nün bu konudaki güncel önerisi şeker tüketiminin başlangıç için günlük enerji alımının % 10’undan az olması gerektiği yönündedir. Ancak daha da ilerisinde bu oranın % 5’ten az olmasının daha yararlı olacağı yönünde görüş bildirilmektedir. Miktar olarak bu oran ne kadara denk geliyor derseniz, günlük enerji alımının % 5’I normal ağırlıktaki bir birey için 25 g (yaklaşık 6 çay kaşığı) şekere denk gelmektedir.

Hangi şekerler?

Tabi burada meyve, sebze ya da süt gibi besinlerde bulunan şekerlerden bahsedilmemektedir. Tüketimi sınırlandırılması gerekenler; üretici, tüketici ve aşçılar tarafından besinlere dışarıdan eklenen şekerler ve bal, şurup, meyve suyu, meyve konsantresi gibi besinlerin içerisinde doğal olarak bulunan şekerlerdir.

Tüm bunların yanı sıra gizli şeker kaynakları da unutulmamalıdır. Örneğin; 1 tatlı kaşığı ketçapta yaklaşık 1 çay kaşaığı (4 g), 1 kutu şekerli içecekte yaklaşık 10 çay kaşığı (yaklaşık 40 g) şeker vardır.

Kaynak:
WHO, WHO opens public consultation on draft sugars guideline. 5 MARCH 2014.
http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/
<accessed 05.03.2015>