Sarımsağın faydaları
Diğer adları
Fakirin pekmezi, kötü kokulu gül
Bitkinin kullanılan kısımları
Çiçek soğanı ve çiçek soğanı yağı
Bilimsel olarak kanıtlanmış yararlı etkileri
- Güçlü bir antioksidan
- Antibakteriyel etkisi vardır
- Pıhtılaşmayı önleyicidir. Damar tkanıklığını önler.
- Tansiyon dürüşürü etkisi vardır.
- Kan lipidlerini düşürür.
- İnflamasyonu önler.
- Mide ve kolon kanserine karşı koruyucudur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Karaciğer koruyucudur.
Ne kadar kullanılmalıdır?
- 2-5 gram /gün taze sarımsak
- 0.4-1.2 gram / gün toz sarımsak
- 4-12 mg sarımsak preperatları
Yan etkileri nelerdir?
- Astımı olan kişiler için allerjik olabilir.
- Yüksek miktarda kullanımı mide, barsaklarda ağrı ve irritasyona neden olabilir.
- Mide ve oniki parmak barsağı ülseri olanların kullanımı sakıncalı olabilir.
- Tarçın yağı allerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Gebelikte kullanımı uygun mudur?
- Hamilelik döneminde kullanımı doz aşılmadığı sürece sakıncalı değildir.
İlaç etkileşimleri
- Warfarin gibi pıhtılaşma önleyici ilaçlarla alımı sakıncalıdır. Kanamayı arttırma riski yarattığı bilinmektedir.
- Antihipertansif ilaçlarla kullanımı sakıncalıdır.
- Aspirin gibi antiplatelet ilaçlarla kullanımı sakıncalıdır.
- Lipid düşürücü ilaçlarla kullanımında dikkatli olunmalıdır.
- Antiviral ilaçların etkinliğini azaltır.
- Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların etkinliğini azaltır.