Sağlıklı beslenme kanserden koruyor
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ülkemizde her 100 ölümden yaklaşık 40’ı kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanırken, ikinci sırayı 21 ölümle kanser türleri izliyor. Ülkeler, hatta aynı ülkedeki bölgeler arasında bile kanser görülme sıklığı ve türleri arasında farklılıklar görülüyor. Bu farklılıkların ise büyük oranda bölgesel beslenme alışkanlıklarındaki farklılıklardan kaynaklandığı düşünülüyor. Gelişmiş ülkelerde beslenme alışkanlıklarının kanser oluşumuna katkısı %20 olarak ifade edilirken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran %30’a kadar ulaşıyor. Hatta kanser türlerine bağlı olarak, beslenme alışkanlıklarının kansere olan katkısının %30 dan %70’e kadar çıkabileceği düşünülüyor.
Peki beslenme alışkanlıklarında kanseri tetikleyebilecek etmenler neler?
• Yapılan çalışmalar sonucunda görülen şu ki; doymuş yağ alımı kolon, rektum ve prostat kanseri riskini arttırıyor.
• Kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi kolon ve rektum kanseri riskini arttırıyor. Her 50 gram işlenmiş et ve her 100 gram kırmızı et tüketimi riskin %15-20 oranında artmasına neden olabiliyor.
• Yemeklere eklenen ekstra tuz mide ve gırtlak kanseri riskini yaklaşık 4 kat arttırabiliyor.
• Yüksek sıcaklıklarda kızartma ve fırınlama işlemleri sonucu oluşan kimyasal değişimler kanser riskini arttırıyor.
Tüm bu nedenler kansere neden olabilen beslenme alışkanlıkları olabildiği gibi, kanserden korunmak için de sağlıklı beslenme alışkanlıkları ön plana çıkıyor. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi, ideal ağırlığın korunması, aşırı yağ, tuz, alkol ve şekerden kaçınmak ve düzenli fiziksel aktivite yapmak kanserden korunmak için olmazsa olmaz faktörler.