İletişim için

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Tedavisi

PCOS tedavisi ile bir taraftan belirtiler azaltılırken, diğer taraftan hormon dengesi yeniden kurulmaya çalışılır.

PCOS' da birinci tedavi seçeneği doğum kontrol haplarıdır. Düşük dozlarda ve belli oranlarda kadın yumurtalık hormonları olan östrojen ve progesteron türevlerini içerirler. Bu ilaçlar rahim içini korur ve uygunsuz kanamaları önlerler. Aynı zamanda artmış olan androjen seviyelerini azaltarak, tüylenme artışını ve akne gelişimini azaltırlar. Ayrıca rahim içi kalınlaşmayı engellerler ve rahim içi kanser riskini azaltırlar. Doğum kontrol hapları uygun hastalarda PCOS tedavisinde önemli olsalar da bazı durumlarda kullanılmamalıdırlar. Daha önce kan pıhtılaşma sorunu yaşamış birinde veya birinci derece akrabasında kan pıhtılaşma sorunu varsa, sigara içen ve 35 yaş üzeri birisinde, kalp damar hastası olduğu bilinen kişilerde, kontrolsüz hipertansiyonu olanlarda, tanı konulmamış vajinal kanaması olanlarda, rahim içi kanseri veya meme kanseri varsa ve gebelik şüphesi varsa kullanılmamalıdırlar. Bu durumlar dışında güvenle kullanılabilirler.

Eğer PCOS' u olan bir birey fazla kilolu ise mutlaka kilo vermelidir. Sağlıklı beslenme, düşük kalorili diyet ve egzersizi içeren yaşam tarzı değişikliği ile çok dramatik düzlemeler gözlenebilir. Öncelikle kilo vererek  diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalığı riskinizi azaltmış olursunuz. Aynı zamanda menstrüel fonksiyonlarda düzelme olabilir ve hatta bazı kadınlarda yumurtlama (ovulasyon) fonksiyonunda ve dolayısıyla üreme yeteneğinde düzelme olabilir.

Diğer bir tedavi yöntemi olan metformin, aslında şeker hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç olup, yaşam tarzı değişikliği ile kilo veremeyen, özellikle de prediyabet veya diyabeti olan PCOS hastalarında uygun bir tedavidir. Kan şekerini düşürür, insülin direncini azaltır, menstrüel siklüsleri düzeltebilir. Özellikle doğum kontrol hapı kullanamayan veya kullanmak istemeyen kişilerde bir alternatif olabileceği gibi, doğum kontrol hapları ile birlikte de kullanılabilir.

Bu tedavilere rağmen ovulasyon gerçekleşmiyorsa veya gebelik gelişmiyorsa, gebelik isteyenlerde ilk tedavi seçeneği klomifen sitratdır. Başka alternatif yöntemler de bulunmaktadır. Gebelik isteyen ve gebe kalamayanlarda kadın doğum uzmanınız gerekli değerlendirme sonrası en uygun tedaviye karar verecektir.

Özellikle tüylenme artışı kişiyi rahatsız ediyor ve yukarıda bahsedilen tedavilerle düzelmiyorsa doğum kontrol hapına spirinolakton tedavisi eklenebilir. FDA onayı almış olan eflornitin etken maddeli krem de özellikle yüzdeki tüylenmede etkili olabilir (Bu preparat Türkiye'de bulunmamaktadır, yurt dışından siparişle getirtilebilmektedir). Bunlar dışında lazer epilasyon da tüylenme için bir tedavi alternatifidir.

Tüm bu tedaviler PCOS' un ortaya çıkardığı sorunlarla mücadelede kullanılırlar. Bu hastalığı doğrudan tedavi eden ya da kür sağlayan bir tedavi ne yazık ki yoktur. Ancak yaşam tarzı değişikliği ve uygun tedaviler ile hastalık kontrol altına alınabilmekte ve diyabet gibi PCOS' a bağlı sağlık risklerini yüksek oranda önlemek mümkün olabilmektedir.

Kaynak
Hoeger KM, Legro RS, Welt CK. Polycystic ovary syndrome (PCOS).  J Clin Endocrinol Metab. 2014 Jan;99(1):35A-36A.