Patlıcan'ın Faydaları
İyi Patlıcan nasıl seçilir?
- Patlıcanın yüzeyi pürüzsüz ve parlak olmalıdır. Rengi parlak mor olmalıdır.
- Üzerinde koyu renk morlukların olması genellikle iç kısmındaki çürümeden kaynaklanmaktadır.
- Olgunluğunu test etmek için baş parmak ile hafifçe bastırmak gerekir.
- Kök ve ucu hafif parlak yeşil olmalıdır.
Patlıcan nasıl saklanır?
- Sert olmasına karşın çabuk bozulur.
- Buzdolabının sebzelik kısmında birkaç gün saklanabilir. Ancak naylon poşet içerisinde saklamak bozulmasına neden olacağından, sebzelik kısmında açık olarak saklanmalıdır.
Hazırlama
- Bol suyla yıkanmalıdır.
- Kesildiğinde acı tat vermesi içeriğindeki yüksek fenolik asit bileşiminden kaynaklanmaktadır.
Sağlığa Katkısı
- Patlıcan kabuğunda bulunan nasunin antioksidan özellik gösterir. Hücre zarını koruyucu özelliği vardır.
- Nasunin beyin hücre zarı koruyucudur.
- Fenolik antioksidan açısından zengindir.
- Fazla alındığı zaman kardiyovasküler hastalık riskini arttırabilen demirin seviyesini düzenlemeye yardımcı olarak kalp damar hastalık ve kanser riskini azaltır.
- Fazla tüketimi ile içerisindeki okzalat içeriği kristallere sebep olabileceği için böbrek taşı ve safra kesesi sorunlarına neden olabilmektedir.
En Çok Bulunduğu Aylar
Temmuz - Ağustos - Eylül