İletişim için

Otizm spektrum bozukluğu olan çocuğunuz için beslenme önerileri

Otizm spektrum bozukluğu olan çocuğun bakımı ve beslenmesi oldukça zor ve zahmetlidir. Bu çocukların sağlıklı ve dengeli beslenebilmeleri için duygu durumlarını iyi yönetebilmek ve bilgilerini iyi işlemek gerekir.

Öğünlerde masada oturmak konusunda zorlandıklarından, yetersiz enerji ve besin ögesi alımı (özellikle protein ve kalsiyumun yetersiz alımı) sık rastlanan bir durumdur.

Otizm spektrum bozukluğu olan çocuğunuzun beslenmesi ile ilgili sorun yaşıyorsanız, bazı stratejiler geliştirilebilir:

- Bazı aileler çocuklarının renk, koku, tat ve şekil konusunda hassas olduklarını ifade etmektedir ve bu durum belirli besin gruplarının yetersiz alımına neden olmaktadır. Yeni besinler denemekten kaçınmayın. Mutfak alışverişlerine beraber çıkın. Eve geldiğinizde aldığınız sebzelerin nasıl ve nerede yetiştiği hakkında internette araştırmalar yapın. Ardından beraber nasıl pişireceğinize karar verin. Buna karşın çocuğunuz yemeyi reddedebilir. Bu durumda üzülmeyin. Bu süreçler beraber hazırladığınız yemeklerin bir sonraki süreçte daha çabuk kabul edilebilmesini sağlayacaktır.

- Öğün saatlerinin düzenli olmasına özen gösterin. Kalabalık mutfak, fazla parlak ışıklar, mobilyaların düzenlenme şekli ve kalabalık olması bile bu çocuklar için stres kaynağıdır. Çocuğun tahmin edebileceği düzendeki ve basit görünümlü tabaklar stresi azaltmanın önemli bir yoludur. Çocuğunuzu stres kaynaklarının yoğun olduğu çocuğunuz yerine koyun. En sevdiği yemeği seçmesine, en sevdiği sandalyeye oturmasına izin verin.

- Özel beslenme planı oluşturmak için uzmandan destek isteyin. Glütensiz veya kazeinsiz beslenmenin bu hastalığın semptomlarını azalttığını duymuş olabilirsiniz. Bazı çalışmalar bu beslenme şeklini desteklese bile daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Sınırlı yemekler tüketilebildiği için planlamanın doğru yapılabilmesi çok önemlidir. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda besin ögesi eksikliği yaygın olabilmektedir. Dolayısı ile mutlaka diyetisyeninize başvurunuz.

Kaynak :
http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=6442476002