Östrojen nedir?
Östrojen kadınlarda bulunan iki ana seks hormonundan birisidir. Diğeri ise progesterondur. Kadınlarda fiziksel özelliklerin gelişiminden ve üreme fonksiyonlarından sorunludur. Erkeklerde de östrojen bulunmaktadır ancak salgısı çok düşük düzeydedir.
Östrojen sayesinde puberte denilen dönemde meme gelişimi, kasık ve koltuk altı tüylerinin gelişimi gerçekleşir ve adet dönemleri olarak bilinen menstrüel siklüsler başlar. Östrojen ayrıca, kolesterol üretimini kontrol altında tutar, hem kadında hem erkekte kemik sağlığını korur, beyin, kalp, cilt ve diğer dokular üzerinde farklı etkileri vardır.
Östrojenin vücuttaki ana kaynağı yumurtalıklardır. Az miktarda da böbrek üstü bezinde ve yağ dokusunda üretilmektedir. Üretilen yerlerden kan yoluyla işlev göreceği dokulara taşınır. Üç çeşit östrojen hormonu bulunmaktadır ve bunlar farklı dönemlerde salgılanmaktadır. Doğurganlık çağının östrojeni, estradioldür, gebelik sırasında salgılanan ana östrojen estrioldür. Menopozdan sonra, yani adetler kesildikten sonra salgılanan tek östrojen ise estrondur.
Östrojen salgı düzeyi ay boyunca periyodik değişiklik gösterir. Siklüsün ortasında en yüksek seviyeye ulaşırken, adet döneminde en düşük düzeyde kalır. Yaşlandıkça seviye düşer ve menopozdan sonra kaybolur. Östrojen düzeyi kan testi ile saptanabilir. Eğer kan düzeyi düşük saptanırsa, en sık sebepler: özellikle yaş uygunsa menopoz veya cerrahi öyküsü varsa yumurtalıkların cerrahi olarak çıkarılması vardır.
Östrojen düşüklüğü olanlarda adetler arası süre uzayabilir veya siklüsler tamamen durabilir. Sıcak basmaları, gece terlemeleri, uyku kalitesinde bozulma, vajende kuruma ve incelme, cinsel istekte azalma, ciltte kuruma, ruhsal dalgalanmalar görülebilir. Bu şikayetler varsa doktorunuza başvurmanız gerekir.