İletişim için
0216 570 44 44

Omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarından ölme riskini azaltıyor

<div> Yeni yayınlanan bir araştırmaya g&ouml;re omega-3 yağ asitlerinden zengin besinlerin t&uuml;ketilmesi kalp hastalıklarından &ouml;l&uuml;m riskini azaltıyor.<br /> &nbsp;</div> <div> Her yıl milyonlarca kişi kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmektedir. &Ccedil;&ouml;z&uuml;m&uuml;nde ise sağlıklı bir beslenme d&uuml;zeni anahtar rol oynamaktadır. &Ccedil;eşitli &ccedil;alışmalarda bu sağlıklı beslenme d&uuml;zeni i&ccedil;erisinde yer verilen omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığı a&ccedil;ısından yararlı olduğu g&ouml;sterilmiştir.<br /> &nbsp;</div> <div> Omega-3 yağ asitleri v&uuml;cut tarafından sentezlenemediğinden dışarıdan alınması zorunlu olan yağ asitleridir ve v&uuml;cutta bir&ccedil;ok &ouml;nemli fonksiyona sahiptir. Bu fonksiyonların başında kan pıhtılaşması, damarların kasılması ve gevşemesi, h&uuml;cre b&uuml;y&uuml;mesi ve gelişmesi, iltihabın azaltılması gelmektedir. Besin kaynaklarına bakıldığında en başta somon, ton balığı, sardalya ve hamsi gibi yağlı balıklar gelmektedir. Yağlı balıklar dışında yeşil sebzeler, ceviz ve keten tohumu, kanola ve soya gibi bazı bitkisel yağlar omega-3 kaynağı olarak g&ouml;sterilmektedir.<br /> &nbsp;</div> <div> Yapılan bu &ccedil;alışmada araştırmacılar omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığına etkileri konusunu daha net bi&ccedil;imde kavramayı ama&ccedil;lamış. Bunun i&ccedil;in 16 farklı &uuml;lkede yapılan ve 45.637 kişiyi kapsayan 19 &ccedil;alışmanın sonu&ccedil;larını değerlendirmişler ve kanda omega-3 d&uuml;zeyleri y&uuml;ksek olan kişilerin kalp hastalıklarından &ouml;lme riskinin % 10 daha az olduğunu bulmuşlardır. Bu sonu&ccedil;lar da sağlıklı bir diyetin par&ccedil;ası olarak t&uuml;ketilen omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığı a&ccedil;ısından yararlı olduğunu g&ouml;stermektedir..<br /> &nbsp;</div> <div> Kaynak: Del Gobbo LC, Imamura F, Aslibekyan S, et al. &omega;-3 polyunsaturated fatty acid biomarkers and coronary heart disease: Pooling project of 19 cohort studies</div>