Omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarından ölme riskini azaltıyor
<div> Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre omega-3 yağ asitlerinden zengin besinlerin tüketilmesi kalp hastalıklarından ölüm riskini azaltıyor.<br /> </div> <div> Her yıl milyonlarca kişi kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Çözümünde ise sağlıklı bir beslenme düzeni anahtar rol oynamaktadır. Çeşitli çalışmalarda bu sağlıklı beslenme düzeni içerisinde yer verilen omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığı açısından yararlı olduğu gösterilmiştir.<br /> </div> <div> Omega-3 yağ asitleri vücut tarafından sentezlenemediğinden dışarıdan alınması zorunlu olan yağ asitleridir ve vücutta birçok önemli fonksiyona sahiptir. Bu fonksiyonların başında kan pıhtılaşması, damarların kasılması ve gevşemesi, hücre büyümesi ve gelişmesi, iltihabın azaltılması gelmektedir. Besin kaynaklarına bakıldığında en başta somon, ton balığı, sardalya ve hamsi gibi yağlı balıklar gelmektedir. Yağlı balıklar dışında yeşil sebzeler, ceviz ve keten tohumu, kanola ve soya gibi bazı bitkisel yağlar omega-3 kaynağı olarak gösterilmektedir.<br /> </div> <div> Yapılan bu çalışmada araştırmacılar omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığına etkileri konusunu daha net biçimde kavramayı amaçlamış. Bunun için 16 farklı ülkede yapılan ve 45.637 kişiyi kapsayan 19 çalışmanın sonuçlarını değerlendirmişler ve kanda omega-3 düzeyleri yüksek olan kişilerin kalp hastalıklarından ölme riskinin % 10 daha az olduğunu bulmuşlardır. Bu sonuçlar da sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilen omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığı açısından yararlı olduğunu göstermektedir..<br /> </div> <div> Kaynak: Del Gobbo LC, Imamura F, Aslibekyan S, et al. ω-3 polyunsaturated fatty acid biomarkers and coronary heart disease: Pooling project of 19 cohort studies</div>