Muz'un Faydaları
İyi Muz nasıl seçilir?
- Muz, sert, parlak görünümlü, morluklardan ve zedelenmelerden uzak, gövdesi ve uç kısmı sağlam olmalıdır.
- Muzun boyutu kalitesini etkilemez.
Muz nasıl saklanır?
- Olgunlaştırmak için oda sıcaklığına bırakılmalıdırlar, aşırı sıcak veya aşırı soğuk sıcaklıklara tutulmamalıdır.
- Olgunlaşmamış muz olgunlaşma süreci bitmeden buzdolabına konulmamalıdır, öyle ki, muz oda sıcaklığına geri getirilirse dahi olgunlaşma mümkün olmayacaktır.
- Olgunlaştırma sürecini hızlandırmaya ihtiyacınız varsa, muzu kağıt bir torbaya koyabilir veya gazete kağıdına sarabilirsiniz. Süreci hızlandırmak için muzların yanına elma ekleyin.
- Buzdolabındaki muzu tüketirken, maksimum lezzeti yakalamak için, muzu buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığına dönmesine izin verin.
Hazırlama
- Muz soyulduktan hemen sonra içerisinde bulunan enzimler oksidasyona uğrayacağı için hızla kararır. Bu yüzden tüketilmeden hemen önce soyulması gerekmektedir.
- Meyse salatası içerisinde kullanılacak ise birkaç damla limon suyu ilave edilebilir.
Sağlığa Katkısı
- Muz, normal kan basıncı ve kalp fonksiyonunun sürdürülmesi için esansiyel bir mineral olan potasyumun en iyi kaynaklarından biridir.
- Muzun ülser hastalarına karşı kullanılan antiasit etkileri bulunmaktadır.
- Mide asidine karşı kalın koruyucu bir mukus bariyer üretir.
- Muzdaki proteaz inhibitörleri olarak adlandırılan diğer bileşikler mide ülserinin birincil nedeni olarak belirlenen bakterileri ortadan kaldırmak için yardımcı olur.
- Sıvı dengesinin düzenlenmesine yardım eden muz çok önemli bir elektrolittir.
- Olgunlaşmaya bağlı olarak muzun glisemik indeksi yükselir.
- Muz, kolondaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin son derece zengin bir kaynağıdır.
En Çok Bulunduğu Aylar
Ekim - Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart