Kızılcık'ın Faydaları
İyi Kızılcık nasıl seçilir?
- Koyu kırmızı renkte, oldukça sert olması taze olduğunun göstergesidir.
- En yüksek antioksidan içeriği en olgun kızılcıklarda bulunur.
- Kızılcık suyu olarak satılan ürünlere şeker veya tatlandırıcı eklenebilmektedir.
- Kurutulmuş kızılcık da tercih edilebilir. Şeker ile kurutulmadığından emin olunmalı. Kurutma işlemi sırasında toksik ögelerle bulaşma olmadığından emin olunmalıdır.
Kızılcık nasıl saklanır?
- Buzdolabında birkaç ay saklanabilir.
- Buzdolabından çıkarılan kızılcık nemli olabilir. Yapışkan bir doku olmadığı sürece bozulmanın göstergesi değildir.
- Dondurmak için yayvan bir kâseye tek tek konup yapışmasını engelleyecek şekilde 2 saat dondurduktan sonra poşetlerle dondurucuda saklamak gerekir. Dondurmadan önce üzerine tarih atmak gerekir.
Depolama
- Akan suyun altında ve süzgece konarak kısa sürede nazikçe yıkanmalıdır.
- Dondurulan kızılcık çözdürüldükten sonra hemen tüketilmelidir.
Sağlığa Katkısı
- Çok iyi bir antioksidandır.
- Üriner enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Özellikle kızılcık suyu idrarı asidik yaparak ve anti bakteriyel özelliğinden dolayı üriner sistem duvarına tutunan ve enfeksiyon sebebi olan E.coli miktarını azaltır.
- Kızılcık şurubundaki proantosiyanidinler E.coli’nin hücre yapısını bozarak şeklini ve aktivitesini değiştirir. Böylece hücrelere tutunmasını engelleyerek böbrek enfeksiyonlarına karşı koruyucudur.
- Çalışmalarda kızılcık suyunun genital uçuğun da içinde bulunduğu üç farklı viral türü nötralize ettiği gösterilmiştir.
- Kızılcık aynı zamanda doğal bir probiyotik gibi davranarak insan gastrointestinal sisteminde yaşayan yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar.
- Böbrek taşı oluşumuna karşı koruyucudur.
- LDL kolesterolün oksidasyonundan koruduğunu gösterilmilştir.
En Çok Bulunduğu Aylar
Eylül - Ekim - Kasım