İletişim için

Kinoa nedir?

Son yıllarda adını sıkça duyar olduğumuz ve popüler hale gelen, marketlerde sıkça karşılaşmaya başladığımız tahıl; kinoa.. Birçoğumuz için yeni bir besin gibi görünse de geçmişine bakıldığında Latin Amerika’da Kolomb öncesi külterlerde temel bir ekin olarak karşımıza çıkmaktadır. Kinoa, Keçuva dilinde ‘chisiya’ olarak adlandırılmaktadır ve ‘ana tahıl’ anlamına gelmektedir. Yani basitçe ifade etmek gerekirse bizim için yeni olan bu tahıl başka kültürlerde oldukça eski bir besin maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Son yıllarda dünyanın birçok yerinde popüler hale gelmesi de besin değerinin öğrenilmesi ve sağlık üzerine olumlu etkilerinin fark edilmesiyle birlikte gerçekleşmiştir. Besin değerine bakıldığında iyi bir kaliteli protein kaynağı olduğu, aynı zamanda posa, sağlıklı yağ asitleri ve vitamin-mineral içerdiği görülmektedir. Aşağıdaki tabloda besin değeri yönünden bazı tahıl ve kurubaklagillerle karşılaştırılmalı olarak besin öğesi içerikleri verilmiştir.

Yapılan analizler sonucunda, protein içeriğinde olduğu gibi posa yönünden de diğer birçok tahıla göre daha zengin olduğu ve bu sayede sindirimi kolaylaştırdığı ve kabızlığı önlemeye yardımcı olduğu belirtilmektedir. Yağ içeriği ise miktar bakımından diğer tahıllara göre yüksek gibi görünse de ağırlıklı olarak çoklu doymamış yağ asitleri olan bu yağlar vücut tarafından üretilemeyen, dışarıdan alınması zorunlu olan yağ asitleri olduğu için çok da korkulmamalıdır. Vitamin-minerallerden ise özellikle B2 vitamini, folik asit, demir, magnezyum, çinko açısından iyi bir kaynaktır.



Görüldüğü gibi kinoa, beslenme alışkanlıklarımızda ve kültürümüzde şimdiye kadar çok karşımıza çıkmasa da besin değeri ve sağlığımıza katkıları nedeniyle bundan sonraki yıllarda beslenmemizde yerini alacağa benziyor.

Kaynak:
FAO.  International Year of Quinoa 2013 -
What is quinoa? http://www.fao.org/quinoa-2013
<erişim 15.12.2015>