İletişim için

Ispanağın Faydaları



İyi Ispanak nasıl seçilir?

- Koyu yeşil yapraklı ve üzerinde sarı benekler olmayan ıspanak tercih edilmelidir.

- Yapraklar taze ve gevrek görülmelidir, buruşuk olmamalıdır.

- Çamurla kaplı ve çürük olanlardan kaçınılmalıdır.

Ispanak nasıl saklanır?

- Ispanağın bozulmasını çabuklaştıracağı için depolamadan önce yıkamayınız.

- Plastik saklama kabına koyunuz ve olabildiğince yaprakların sıkışmamasına özen gösteriniz.

- Ispanak 5 güne kadar buzdolabında tazeliğini koruyacaktır.

Hazırlama

- Ispanak, kökleri ve yaprakları toprağı çok fazla topladığı için çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır.

- Yıkamadan önce köklerini ve yapraklarını ayırınız. Ilık su dolu büyük bir kabın içerisine koyun ve yaprakları eliniz ile hafifçe ovun. Su kirlenince değiştirin. Bu işlemi su artık kirlenmeyinceye kadar uygulayınız.

- Ispanağı, suda çözünen vitaminlerin kaybolmaması için çok uzun süre suda bırakmayınız. 

Sağlığa Katkısı

- Neoksantin ve viloksantin ıspanağın yaprağında bol miktarda bulunan anti inflamatuar epoksiksantofillerden ikisidir. Bu özel karetonoidler beta-karoten ve lutein gibi kolayca absorbe olmazken inflamasonun regülasyonunda önemli paya sahip olup ıspanakta üst düzeyde bulunmaktadır.

- Prostat kanseri riskini düşürdüğü çalışmalarda gösterilmiştir.

- Ispanak; C vitamini, E vitamini, beta-karoten ve mangenez gibi antioksidan bileşenler açısından mükemmel bir kaynaktır. Aynı zamanda çinko ve selenyum gibi antioksidanlar açısından da iyi bir kaynaktır.

- Peptitler proteinin küçük parçalarıdır ve ıspanaktaki bu peptitler anjiotensin I-converting enzim adı verilen enzimin aktivasyonunu inhibe ederek daha düşük kan basıncı sağlamaya yardımcı olmaktadır.

- K vitamini çok fazla miktarda osteoklastların aktivasyonunu engellemeye yardım etmektedir.

- Ispanak kalsiyum ve magnezyum içeriklerinden dolayı kemik sağlığı için harika bir besindir.

- Ispanak oksalat içeren sebzelerden biridir. Oksalatlar, kanda fazla miktarda olduğunda kristalleşip sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu yüzden, böbrek ve safra kesesi ile ilgili problem yaşayan bireyler ıspanak tüketimini sınırlamakta ya da hiç tüketmemektedir.

- Pürin besinlerde doğal olarak bulunabilen bir maddedir. Pürin ile ilişkili sağlık problemleri yaşayan  bazı bireylerde yüksek miktarda pürin alımı sorunları arttırır. Pürin parçalanarak ürik aside dönüşür ve böylece vücutta ürik asit birikimi olur. Gut hastalığı ve böbrek taşı ürik asidin yol açtığı sağlık sorunlarındandır. Bu yüzden bu hastalıkları olan bireyler ıspanak tüketimini sınırlayabilir.

En Çok Bulunduğu Aylar

Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart - Nisan