İşlenmiş gıdaların hepsi sağlıksız mı?
İşlenmiş gıda dendiğinde en çok duyduğumuz cümleler şunlardır: Çok sağlıksızdırlar, obezitenin ve birçok hastalığın artmasının nedeni bu gıdalardır, vb. Ancak işlenmiş gıdalar aklımıza gelenden çok daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır ve hepsini sağlıksız olarak nitelendirmek oldukça yanlıştır. Sanılanın aksine bazı gıdaların güvenilir bir biçimde tüketilmesi için bir takım işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Peki bizler bunu nasıl ayırt edeceğiz, nelere dikkat edeceğiz gelin birlikte bakalım...
Tanım olarak bakıldığında bazı yollarla doğal hali değiştirilmiş olan tüm yiyecekler işlenmiş olarak kabul edilmektedir. Dondurma, konserve yapma, fırınlama, kurutma, pastörizasyon gibi yöntemler de bu yollara birer örnektir.
İşlenmiş ancak Sağlıklı Olan Gıdalar:
Süt: İçerisindeki zararlı mikroorganizmaların öldürülmesi için sütün pastörize edilmesi gerekmektedir.
% 100 Tam Tahıllı Kahvaltılık Gevrekler: Sadece bu grup sağlıklıdır, şeker içerenler aynı gruba dahil edilmemelidir.
Dondurulmuş Sebze ve Meyveler: Toplandığı an itibarı ile meyve ve sebzelerde vitamin-mineral kayıpları başlar, dondurma işlemi bu süreyi kısalttığı için sağlıklı bir yöntemdir. Aynı zamanda meyve-sebzelerin saklama süresini uzatır ve yıl boyu tüketilebilmesini sağlar.
Konserve domates: Konserve domateslerin taze domatese göre daha fazla likopen içeriğine sahip olduğu belirtilmektedir. Likopen antioksidan olarak bilinir ve bazı kanser ve kronik hastalıklara karşı koruyucu özellik göstermektedir.
Dondurulmuş Balık ve Deniz Ürünleri: Ton balığı, somon gibi ürünler örnek olarak verilebilir. Ancak parmak balık, vb. gibi ön işlem görmüş olanlar bu grupta düşünülmemelidir.
Kurutulmuş Meyve ve Yağlı Tohumlar: Burada da kurutma, fırınlama gibi aşamalarda şeker/tuz ilavesi yapılmış olanlardan kaçınılmalıdır.
Uzak Durulması Gerekenler:
Yukarıda sağlıklı olan seçeneklerini gördüğümüz işlenmiş gıdaların daha büyük kısmı bu grupta yer almaktadır. Burada bahsedilenler genellikle tuz/şeker/yağ yönünden zengin, vitamin-mineral yönünden zayıf besinlerdir.
Nedir bunlar derseniz;
- Yüksek miktarda yağ ve tuz içeren konserve gıdalar,
- Bisküvi, kraker, tatlı gibi paketli yüksek kalorili atıştırmalıklar,
- Kek ve kurabiyeler,
- Şekerli kahvaltılık gevrekler,
- İşlenmiş et ve et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma, vb.)
- Yüksek yağ ve tuz içeren hazır yemekler,
- Beyaz unla yapılmış hamur işi ürünler,
- Parmak balık, schnitzel, dondurulmuş patates gibi ürünler.