Havuc'un Faydaları
İyi Havuç nasıl seçilir?
- Sert, pürüzsüz ve düz parlak renkte olması gerekir.
- Daha koyu portakal renkli havuç daha fazla beta-karotene sahiptir.
- Aşırı kıtır kıtır, çatallı ve dudaklı ve lastiksi olan havuçlardan kaçınınız.
Havuç nasıl saklanır?
- Havuç diğer sebzelere göre daha uzun bir süre depolanabilir.
- Havuç köklerinin tazeliğini korumanın sırrı, kaybedecekleri nem miktarını azaltmaktır.
- Kağıt havluya sarılı veya plastik torbada buzdolabında saklanılan havuç 2 haftaya yakın tazeliğini koruyabilmektedir.
- Havuç köklerini yaprakları ile beraber alırsanız, yapraklarınız köklerden nemi çekerek solmaya sebep olacağından buzdolabında depolanmadan önce kesilmesi gerekmektedir.
Hazırlama
- Yemeden önce yıkayınız ve doğru sebze fırçası ile fırçalayınız.
- Havuçların çoğu geleneksel olarak böcek ilaçları ve diğer kimyasallar kullanılarak yetiştirilir. Eğer kökün sonu yeşil ise daha acı olduğundan onun kesilmesi gerekir.
- Beta-karoten pişirme ile yok olmaz. Pişirme ile havucun içindeki basit şeker içeriği artar.
Sağlığa Katkısı
- Görme için gerekli olan Beta-Karotenin iyi bir kaynağıdır.
- Yeterli miktarda karotenoid alımı meme, mesane, rahim, prostat, kolon, özafagus kanser oluşumuna karşı koruyucudur.
En Çok Bulunduğu Aylar
Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs