İletişim için

Hamilelikte kaçınılması gereken besinler

Çiğ ya da Az Pişmiş Yumurta

Salmonella kaynaklı besin zehirlenmesinin önüne geçilebilmesi için yumurtanın hem sarısının hem de beyazının tam olarak pişmesi gerekir. Pişirme esnasında da sarısı beyazına göre biraz daha geç katılaştığı unutulmamalıdır. Ayrıca ev yapımı mayonez, ıslak kek gibi içerisinde çiğ yumurta ihtiva eden tariflere de dikkat edilmelidir.
 
Salmonella kaynaklı besin zehirlenmeleri ciddi şekilde ishal ve kusmalara yol açabilir. Hamilelik daha hassas bir süreç olması nedeniyle bu belirtiler daha şiddetli geçebilmektedir.
 
Çiğ ya da Az Pişmiş Etler
 
Çiğ ya da az pişmiş etler toksoplazma riski nedeniyle tercih edilmemelidir. Toksoplazma çiğ/az pişmiş et, pastörize edilmemiş keçi sütü, toprak, temiz olmayan sular aracılığıyla bulaşan bir parazittir ve insanlarda enfeksiyona yol açar. Hem anneye hem de bebeğe zarar verebilecek bir durumdur.
 
Toksoplazmadan kaçınmak için tüm et ve tavuk ürünlerinin içerisinde pembelik veya kan kalmayacak şekilde iyice pişirilmelidir. Ayrıca çiğ et hazırlanırken ve pişirilirken kullanılan tüm mutfak malzemeleri de iyice yıkanmalıdır.
 
İşlenmiş Etlerde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
 
Salam, sosis, sucuk gibi et ürünleri bazı işlemlere tabi tutulduğu için mikrobiyal risk azalmıştır ancak tamamen ortadan kalkmamıştır. Pişirildikleri takdirde risk ortadan kalkmaktadır ancak pişirilmeden tüketildiği durumlarda en az 4 gün buzlukta bekletilmesi içerisindeki parazitleri yok edeceğinden gerekmektedir. Aksi takdirde çiğ tüketilmeleri önerilmemektedir.
 
Bazı Balık Türleri
 
Hamilelikte birçok balık türünün tüketiminde bir sakınca yoktur aksine bebeğin gelişimi açısından yararlı etkilere sahiptir. Ancak bazı türlerden yüksek civa içeriği nedeniyle kaçınılması önerilmektedir. Bunlar köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru, tilefish gibi derin sularda yaşayan balık türleridir. Ayrıca ton balığında da miktara (haftalık 170 g) dikkat edilmesi yine öneriler arasında yer almaktadır.
 
Balık dışındaki deniz ürünleri için de yine iyi pişmiş olmasına dikkat ederek tüketilmesi önerilmektedir.
 
Çiğ Süt Ve Ürünleri
 
Hamilelik döneminde besin zehirlenmelerinde kaçınmak için pastorize veya uht süt kullanımına özen gösterilmelidir. Pastörize edilmemiş süt kullanılacaksa da öncelikli olarak kaynatılmalıdır. Bu tip pastörize edilmemiş sütler ya da ondan elde edilmiş peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler tercih edilmemelidir.
 
Bazı Yumuşak Peynirler
 
Özellikle küfle olgunlaştırılan yumuşak peynirlerin (kamember, brie, Fransız keçi peyniri, rokfor, vb.) tüketimi hamilelik döneminde önerilmemektedir. Bu tip peynirler yüksek nem oranı nedeniyle sert peynirlere kıyasla mikrobiyal gelişime daha açıktır. Hamilelik döneminde basit enfeksiyonlar bile daha ağır geçebildiği gerçeğinden yola çıkarak risk almamak adına bu peynirler de önerilmemektedir. Ancak pişmiş olmaları durumunda tüketilmesi güvenlidir.
 
Tüketilmesinde sakınca olmayanlar; tüm sert peynirler, mozarella, krem peynir, ricotta, hellim, keçi peyniri, vb.
 
İyi Yıkanmamış Çiğ Sebze ve Meyveler
 
İyi yıkanmamış, üzerinde toprak kalıntıları olan sebze-meyveler de mikrobiyal açıdan risklidir. Bu nedenle tüketilmeden önce mutlaka iyice yıkanmalı ve görünen kir ve topraktan arındırılmalıdır.
 
Kafein
 
Yüksek miktarda kafein plasentayı geçerek bebeğe ulaşabilmekte ve bebek tarafından metabolize edilemediği için de bebeğin gelişimine zarar verebilmekte ve hatta düşüğe neden olabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde kafein miktarına dikkat edilmesi ve günlük 200 mg’ın geçilmemesi önerilmektedir.
 
Kafein içeren yiyecek ve içeceklere bazı örnekler; çay, kahve, kola, enerji içeceği, çikolata, vb. Bunların içeriğindeki ortalama kafein miktarları ise şöyledir;
 
1 kupa filtre kahve:  100 mg
1 kupa instant kahve: 60-70 mg
1 fincan türk kahvesi: 20-25 mg
1 kutu kola: 40 mg
1 çay bardağı çay: 20mg
1 kupa çay: 50 mg
 
Bitkisel Çaylar
 
Bitkisel çayların hamilelikte kullanımının güvenilirliğine dair yeterli kanıt yoktur. O nedenle oluşabilecek herhangi bir riskin önüne geçilebilmesi için miktarını sınırlamak doğru bir yaklaşım olacaktır.
 
Kaynak: UK National Health Service. Foods to avoid in pregnancy. last reviewed: 13/01/2015. http://www.nhs.uk/ <erişim 25.07.206>