İletişim için

Fiyat artışı şekerle tatlandırılmış içecek tüketimini azaltabilir

Sağlıkla ilişkili besinlere konan vergiler beslenme alışkanlıklarını değiştirmek konusunda etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu konuda daha önce alkol ve sigara ile yapılan denemelerde olumlu sonuçlar elde edildiği ve alkol ve sigara kullanımında azalma olduğu belirtilmektedir. Son yıllarda şekerle tatlandırılmış içeceklerin (ŞTİ-kola, gazoz, limonata, meyve suyu, enerji içeceği, meyveli soda, vb.) tüketiminde de ciddi bir artışın olması ve yüksek miktarda şekerle tatlandırılmış içecek tüketiminin bilinen olumsuz etkileri (süt, kalsiyum ve diğer bazı önemli besin öğelerinin tüketimde azalma, obezite, diyabet, kalp hastalıkları riskinde artış, vb.) nedeniyle benzer bir uygulamayı akla getirmiştir.

ŞTİ’lerin fiyatının arttırılmasının tüketim miktarı üzerine etkileri ve diğer alternatiflerinin (diyet içecekler, alkol, şekerli atıştırmalıklar) tüketimine olan etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılan bir çalışmada fiyatın arttırılmasının ŞTİ tüketimini azalttığı aynı zamanda diğer alternatif ürünlerin tüketiminde de bir artışa neden olmadığı görülmüştür. Buradan hareketle ŞTİ’lere konan verginin miktarı arttırılarak tüketim miktarının azaltılması önemli bir strateji olabileceği önerisinde bulunulmuştur.

Kaynak :

Waterlander WE, Mhurchu CN, Steenhuis IHM. Effects of a price increase on purchases of sugar sweetened beverages. Results from a randomized controlled trial. Appetite, 2014, 78: 32–39. http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2014.03.012

Vartanian LR, Schwartz MB, Brownell KD. Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Am J Public Health, 2007, 97:667–675. doi:10.2105/AJPH.2005.083782.