Domates'in Faydaları
İyi Domates nasıl seçilir?
- Rengi en koyu olan seçilmelidir. Çünkü koyu renk pigmenti fitokimyasal ve likopenin fazla olduğunun göstergesidir.
- Tercihe ve kullanıma göre olgun veya biraz daha erken hasat edilen domates tercih edilebilir.
- Salça satın alınacaksa kapağı bombe yapmış konserve kutuları tercih edilmemelidir.
- Ketçap için organik olanı tercih ediniz.
Domates nasıl saklanır?
- Olgun domates tercih edilecekse buzdolabında saklanmalı.
- Olgunlaşmasını istediğiniz domatesi muz ile aynı torbada saklayabilirsiniz.
- Konserve salça kullanıldıktan sonra kalan salçanın küflenmesini engellemek için konservede kalan salçanın üzerini örtecek şeklide üzerine sıvı yağ dökülmelidir.
- Rendelenmiş, doğranmış çiğ veya pişmiş domates derin dondurucuda saklamak için uygundur.
Hazırlama
- Akan soğuk suyun altında yıkanmalıdır.
- Domatesi pişirirken yüksek asitin metalle etkileşimini engellemek için aliminyum tencere tercih etmeyin.
- Salça yapılacaksa domatesin kabuklarını soymadan yapılması likopen ve beta karoten emilimini arttırmaktadır.
Sağlığa Katkısı
- Güçlü bir antioksidan olan likopenin başta olmak üzere birçok fitokimyasalın en iyi kaynaklarından biridir. Bu özelliği ile kuvvetli bir antioksidan özellik taşır.
- Kalp hastalığı riskini azaltır.
- Kolesterol seviyesini düzenlemeye yardımcıdır.
- Prostat kanser riskini azaltmaya yardımcıdır.
- Kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcıdır.
En Çok Bulunduğu Aylar
Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim