İletişim için

Doğurganlığı etkileyen besinler

İnfertilite Amerika Birleşik Devletlerinde 7.3 milyon kadın ve partnerini etkilemektedir. Çiftler infertilitenin tüm sebeplerini kontrol altına alamasalar bile, diyetlerini kontrol altına alabilirler. Diyet ve sağlıklı vücut ağırlığı gebe kalma için önemli faktörlerdir.

Kadın ve Fertilite

Gebeliğe hazırlık ve fertiliteyi arttırmak için sağlıklı vücut ağırlığını sağlamak en önemli unsurdur.

- Sağlıklı Vücut Ağırlığınızı Bulabilirsiniz.

Sağlıklı vücut ağırlığında iseniz gebe kalma şansınız yüksektir. infertilitenin vücut ağırlığındaki artış ile %30’a kadar azaldığı bildirilmektedir. Artan yağ oranı hormon seviyesinde değişikliğe neden olarak ovulasyonu etkileyebilmektedir. Hafif kilolu olan kadınların %5 ağırlık kaybı bile fertiliteyi olumlu etkilemektedir. Buna karşın BKI 18.5 altında olan kadınlarda da düzensiz menstrual sikluslar ve ovulasyonda duraksamalar olabileceğini vurgulamaktadır. Bu durum özellikle yüksek yoğunluktaki egzersiz yapan ve yeme bozukluğu olan bireylerde daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.

Ağırlık kaybını sağlayabilmek için gebelik süresince ihtiyacınız olacak besin ögelerinin yetersiz olduğu popüler diyetlerden uzak durmalıdır.

- Demirden zengin besinleri tercih edin.

Gebe kalma sürecinde olan 18500 kadın hemşire üzerinde yapılan The Nurses’ Health Study II’nin sonuçlarına göre içeriği sabzelerden gelen demirden zengin diyet veya suplement olarak alınan demir, infertilitenin %25 sebebi olan ovulatuar infertiliteyi riskini azaltmaktadır.

Demirden zengin vejeteryan besinler; baklagiller, mercimek, ıspanak, zenginleştirilmiş tahıllar ve tam tahıllardır. Öğüne C vitaminini ilave etmek demir emilimini arttıracaktır.

Fertilite Diyeti

2007’de Harvard araştırmacıları ”Fertilite Diyeti” yayınlamıştır ve bu beslenme modelinin ovulatuar infertilite riskini %66 azalttığını göstermişlerdir.

Buna göre seçimler şu şekilde yapılmalıdır.

- Daha az trans yağ ve daha fazla tekli doymamış yağ asitleri

- Daha az hayvansal protein, daha fazla bitkisel kaynaklı protein

- Daha fazla posa, düşük glisemik indeksli karbonhidratlar

- Demirin iyi kaynağı olan et ve et ürünlerini azaltarak bitkisel demir kaynaklarını arttırmak

- Yüksek yağlı süt ve süt ürünleri yerine düşük yağlı süt ve süt ürünleri

Folik Asidi Unutmayın

Fertiliteyi etkilemese de, gebe kalmak isteyen kadınlar için günde 400 mcg folik asitin alınması önemlidir. Gerekli olan folik asit, suplement olarak (doktorunuza başvurmadan başlamayınız) ve koyu yeşil yapraklı besinlerden, zenginleştirilmiş tahıllardan sağlanmalıdır. Folik asit, nöral tüp defektine karşı koruyucudur. Nöral tüp defekti, konsepsiyonun 3üncü veya 4üncü haftasında oluşan ve beyinde, omurgada hasara neden olan bir durumdur.

Erkek ve Fertilite

Erkekler de dengeli beslenme ile sağlıklı vücut ağırlığını korumalıdır. obezite testosteron ve diğer hormonların seviyesinde değişikliğe neden olabilmektedir. Bununla beraber düşük sperm sayısı ve sperm motilitesi de hafif şişman ve obez erkeklerde yaygındır.

Sebze ve meyvelerden zengin, vitamin, mineralleri yeterli içeren, antioksidanlarca zengin beslenme güçlü sperm yaratmaya yardımcı olacaktır.

Kaynak : 

http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=6442477804