İletişim için

Doğal olan her ürün güvenilir midir?

Besin takviyeleri, bitkisel takviyeler ve vitaminler gibi botanik ya da besinsel takviyeler alternatif tedaviler olarak birçok hastalık durumunda kullanılabilmektedir ve bu ürünlerin büyük bir kısmı da ‘doğal’ başlığıyla tüketiciye sunulmaktadır. Doğal olarak nitelendirilmesinin en önemli nedeni doğada kendiliğinden bulunuyor olmasıdır.

Ancak bu her durumda güvenilir demek değildir. Bu ürünlerden bazıları diğer ilaçların da mekanizmasını etkileyebilir. Örneğin; bazı kişiler tarafından depresyonu hafifletmek amacıyla kullanılan sarı kantaron bitkisi kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etkinliğini azaltabilmektedir.

Bitkisel destekler, bazen başka maddelerle birlikte alındığında bazen de tek başlarına bile zararlı olabilmektedir. Örneğin, bazı çalışmalar stres ve anksiyeteyi hafifletmek amacıyla kullanılan kava kava bitkisinin karaciğer hasarına yol açabildiğini göstermektedir.

Vitaminler de zaman zaman vücutta istenmeyen etkiler yaratabilmektedir. Örneğin, bazı çalışmalarda yüksek dozlarda alınan vitaminlerin kemoterapi ve radyasyon tedavilerini etkileyebileceğini göstermektedir. Sağlıklı bir bireyde dahi olsa aşırı dozda vitamin alımı güvenilir değildir.

Bu tip besinsel ya da bitkisel takviyeler piyasaya sürülürken ilaç başlığı altında değerlendirilmediği için Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanması gerekmez. Bu nedenle reçetesiz olarak da kolaylıkla alınabilir. Dolayısıyla tüketiciye bu noktada önemli görevler düşmektedir. Bazı ürünler yıllardır kullanıldığına ve hiçbir zararı olmadığına dair iddia ya da reklamla sunulsa da bilinçli olmak ve güvenilirliği konusunda emin olmadığınız durumlarda doktorunuza danışmak yapılabilecek en temel yaklaşımlardır.

Kaynak:
National Cancer Institute. Complementary and Alternative Medicine.
http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam
<erişim 28.10.2015>