İletişim için

Diyabet hastalarında hipoglisemi nedir? Korunma yolları nelerdir?

Hipoglisemi kan şekeri düşüklüğüdür. Kan şekerinizin düştüğünü hissettiğinizde (çarpıntı, halsizlik, ellerde titreme gibi belirtiler var ise) eğer imkanınız var ise kan şekerinize parmak ucundan bakarak şekerinizi kontrol edin. Eğer kan şekeriniz 70 mg/dl ‘nin altında ise yükseltmek için 3-4 adet kesme şeker tüketin. 10-15 dakika sonra kan şekerinize tekrar bakın, yükselme sağladıysanız gün içerisinde tekrar düşme yaşamamanız için, küçük bir ara öğün veya ana öğün tüketin.  Hipoglisemi anında çikolata, meyve suyu, bisküvi tüketmekten kaçının, bu besinler düşük olan kan şekerinizin hızla yükselmesini sağlayamayacaktır.

Hipoglisemiden korunmak için;

Ana ve ara öğünlerinizi atlamayın:
İnsülin veya oral antidiyabetik kullanan hastaların uzun süre aç kalmamaları kendilerine göre ayarlanmış olan saatlerde ve miktarlarda ana ve ara öğünlerini tüketmeleri gerekir. Öğün atlanması ani hipoglisemilere neden olabilir.

Basit şeker tüketiminizi sınırlandırın:
Basit şekerler kan şekerinizin hızlı yükselip düşmesine neden olur. Bu yüzden beslenmenizde posa içeriği de yüksek olan tam tahıllı ürünler, baklagil ve sebze tüketimine ağırlık verin.

İlaç ve insülinlerinizin saatlerini aksatmayın:
Size verilen medikal tedaviyi aksatmayın. Eğer ilacınızı veya insülininizi kullanıp kullanmadığınızı hatırlamıyorsanız fazladan kullanmanız hipoglisemiye neden olabileceğinden fazladan ilaç veya insülin kullanmamaya dikkat edin.

Alkol tüketiminize dikkat edin:
Özellikle aç karna tüketilen alkol kan şekerinizin hızla düşmesine neden olur. Bu yüzden diyabet hastalarının alkol tüketmemeleri eğer tüketiyorlarsa az miktarda ve yemekle beraber tüketmeleri önerilmektedir.

Yoğun fiziksel aktivite zamanlarında dikkatli olun:
Gün içerisinde rutinin dışında yapılan fazla hareket hipoglisemiye neden olabilir. Yoğun hareketli olacağınız günlerde yanınızda fazladan ara öğün taşımanızda fayda vardır.

Kaynak: 
www.mayoclinic.org