Çilek, dut, yaban mersini gibi meyvelerin tüketimi diyabet riskini azaltıyor
Yapılan prospektif kohort çalışmaların temel alındığı çalışmada amaç; diyetle alınan antosiyanın ve berry meyvelerin (çilek, dut, yaban mersini gibi) tip 2 diyabet riski ile ilişkisini incelemek ve aralarındaki doz-yanıt ilişkisini tespit etmektir. 2016 Ocak ayına kadar olan süreçte yayınlanmış olan ve Cochrane library, Embase ve PubMed veri tabanında yer alan makaleler incelenerek antosiyanin ve tip 2 diyabet riski ilişkisini ifade eden 3 kohort (200.894 katılımcı ve 12.611 diyabet vakası), berry meyveleri ve tip 2 diyabet ilişkisini ifade eden 5 kohort (194.019 katılımcı ve 13.013 diyabet vakası) çalışma çalışmaya dahil edilmiştir.
Meta analiz sonucuna göre antosiyanin tüketimi tip 2 diyabet riskini %15 azaltırken; berry meyveler riski %18 azaltmaktadır.
Diyetsel antosiyaninin her 7.5 mg/gün artışı veya berry meyvelerdeki 17 g/gün artış tip 2 diyabet riskini %5’e kadar azaltmaktadır.
İlginç bir şekilde çalışmada kadın cinsiyetinde berry meyve tüketim faydalarında farklılık tespit edilmiştir. Buna karşın erkeklerde cinsiyet farklılığı oluşmamıştır.
Bu çalışmanın sonuçları antosiyanin ve berry meyvelerin tip 2 diyabet riskini azalttığı konusunda yeterli kanıt sağlamaktadır.
Kaynak
http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Berry-eaters-may-be-at-lower-risk-of-diabetes-Meta-analysis