İletişim için

Buğday Alerjisi

Buğday, alerjiye neden olan yiyeceklerden en yaygın görülen sekiz tanesinden biridir. Buğday alerjisi çoğunlukla çocukları etkilemekle birlikte, yetişkinlerde de görülmektedir. Allerjik reaksiyonlar genellikle, hassas bireylerde kişinin buğday veya buğday içeren ürünleri tüketiminden sonraki birkaç dakika ay da birkaç saate kadar değişen zaman dilimi içerisinde oluşmaktadır. Buğday alerjisi deri reaksiyonlarına, sindirim sorunlarına ve nefes darlığı gibi sorunlara neden olabilir. Kabarma, kaşınma, boğazın ya da ağzın iritasyonu, ürtiker veya deri iritasyonu, burunda tıkanıklık, solunum sisteminde hava yolunun inflamasyonu, kusma, mide bulantısı ve kramp gibi gastrointestinal semptomlar genel belirtiler olarak sayılabilir. Nadiren de olsa, buğday alerjisi yaşamı tehdit edici bir reaksiyon olan anafilaksiye (yabancı maddenin vücuda girdikten sonra, vücudun bu maddeye duyarlılığının artması) neden olabilir.

Bütün reaksiyonlar buğday alerjisi ile sonuçlanmayabilir. Buğdayda ve diğer tahıllarda bulunan, yapışkanımsı bir protein olan “gluten” sindirim reaksiyonlarına neden olabilir. Glutene bağlı bu reaksiyon buğday alerjisinden farklılık gösterebilir. Bu reaksiyon, glutenin yeterli bir şekilde sindirilememesinden gluten intoleransı ya da gluten enteropatisi ya da çölyak olarak bilinen glutenin alerjik reaksiyonundan kaynaklanmaktadır.

Bazı insanlar buğdaya karşı anaflaksi adı verilen çok ciddi reaksiyonlar gösterebilir. Bu medikal acil bir durumdur, epinefrin (adrenalin) aşısı ile birlikte tedavi ve acil odasında gözetim altında tutulmayı gerektirir. Buğday tüketildikten hemen sonra ya da iki saate kadar değişen zaman dilimi içerisinde aşağıdaki semptomlar başlar.

• Nefes almayı zorlaştıran solunum yollarında tıkanma
• Kan basıncındaki ani düşme ile birlikte gerçekleşen şok
• Hızlı nabız
• Baş dönmesi ve bilinç kaybı

Nedenleri :

Tüm besin alerjileri immün sistem bozukluğundan kaynaklanır. İmmün sisteminiz bazı tahıl proteinlerini zararlı olarak tanımlayıp bu alerjen proteinlere karşılık olarak immunoglobilin E antikorlarının üretimini tetikleyerek bunları nötralize etmektedir. Bu tür proteinlerle tekrar karşılaştığınızda, immonoglobulin E (Ig E)  antikorları tanır ve immün sistemine histamin ve diğer kimyasalların salınımı için sinyal verir. Histamin ve diğer vücut kimyasalları alerji sinyal ve semptomlarının oluşumuna neden olur. Histamin akan burun, diyare, nefes almada güçlük, bulantı, ürtiker, kaşıntılı gözler, kuru boğaz, atak ve anaflaktik şok gibi belirtileri içeren çoğu alerjik cevaptan sorumludur. Buğdayda alerjiye neden olan dört farklı protein vardır. Bunlar; albumin, globulin, gliadin ve glutendir. Eğer buğday ve yulaf, arpa, çavdar gibi diğer tahıllarda bulunan glutene karşı reaksiyon gösterirseniz, siz buğday alerjisinden ziyade gluten intoleransına ya da çölyak hastalığına sahip olabilirsiniz.

Tedavi :

Alerjik reaksiyonu önlemenin tek yolu buğdaydan ve buğday proteinlerinin tümünden sakınmaktır. Buğdayın yaygın bir besin içeriği olması nedeniyle bu zor olabilir. Antihistamin ilaçları buğday alerjisinin belirti ve semptomlarını azaltabilir. Bu ilaçlar buğdaya maruz kaldıktan sonra reaksiyonunuzu kontrol etmek ve rahatsızlığınızı hafifletmek için alınabilmektedir. Büyük çabanıza rağmen yine de buğdayla temas edebilirsiniz. Eğer ciddi bir alerjik reaksiyon geçirseniz epinefrin iğnesine ve müşahede odasında kalmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer ciddi bir reaksiyon geçirme riskiniz varsa her zaman EpiPen gibi epinefrin iğnesi taşıyınız.

Besin alerjilerinde, alerjiye neden olan besinlerden sakınarak  alerji semptomlarını önleyebilirsiniz. Eğer buğdaya karşı alerjiniz olduğunu biliyorsanız, alerjik reaksiyondan kaçınmanın tek yolu buğday ürünlerini tüketmemenizdir. Ne yediğinizi ve içtiğinizi bilin. Besin etiketlerini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Buğdaya karşı alerjiniz varsa restoranda yemek yemek sizin için zor olabilir. Restoran personeli ile açıkça konuşmalı ve yiyecek seçiminizde size yardımcı olmalarını sağlayın.

Etiketleri okumak, dışarıda yemek yerken dikkatli olmak, buğday içermeyen ürünleri ve tarifleri kullanmak, istenmeyen ve tehlikeli reaksiyonlara maruz kalmamak için alerjik reaksiyonları önlemenin kesin yollarıdır.