İletişim için
0216 570 44 44

Brokoli'nin Faydaları



İyi Brokoli nasıl seçilir?

- Çiçeği oluşturan minik çiçek kümelerinin yoğun ve çürümemiş olduğu brokoliyi seçin.

- Tekdüze renkli olmalıdırlar, çeşitliliğe bağlı olarak ya koyu yeşil ya da adaçayı veya mor-yeşil olmalı, sararma olmamalıdır.

- Aşırı olgunluk işareti olarak herhangi sarı çiçeklenme olmamalıdır.

- Gövdesi ve sapları katı olmalı, bu kısımlarda ya da çiçeklerinde görünen herhangi yapışkan noktalar olmamalıdır.

Brokoli nasıl saklanır?

- Brokoliyi mümkün olduğu kadar havası çıkarılmış plastik bir torbaya yerleştirin. 10 gün boyunca tutabileceğiniz buzdolabında saklayınız.

- Saklamadan önce yıkamayınız çünkü suya maruz kalma bozulmaya teşvik eder.

- Brokoli bir kez kesildikten sonra C vitamini içeriği hızla düşmeye başladığından birkaç gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

- Haşlanmış sonra da dondurulmuş brokoli bir yıla kadar saklanabilir.

- Pişmiş brokoli sıkıca kapatılmış bir kaba yerleştirilmeli ve birkaç gün saklanabileceği buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Hazırlama

- Brokoliyi akan suyun altında durulayın.

- Brokoliyi buharda pişirme vitamin kayıplarını en aza indirgeyeceğinden sağlık açısından en uygun yöntemdir.

Sağlığa Katkısı

- Brokolide bulunan isotiosiyanatların (ITC) anti inflamatuar etkileri bulunmaktadır.

- Brokoli, kaempferol ve quercitin dahil olmak  üzere önemli miktarlarda birçok flavonoid sağlar.

- Özellikle sindirim sistemimizin içindeki kaempferolün alerji ile ilgili maddelerin etkisini azaltılmasında faydalıdır (IgE antikorlarının bağışıklık sisteminin üretimini düşürmesiyle).

- Lutein, zeaksantin ve beta-karoten karotenoidleri brokolide yoğunlaşmıştır. Bu üç karotenoid önemli antioksidanlar olarak işlev görür.

- Brokolideki glukosinolatlar tarafından yapılan izotiosiyanatlar (ITC) detoksifikasyonun ilk adımının iyi belgelenmiş değiştiricileridir.

- İzotiosiyanatlar (ITC) ve özellikle sulforaphaneler, helicobacter pylorinin aşırı çoğalmasını ya da bakterilerin mide duvarına çok fazla yapışmasını önleyerek mide zarının sağlığının korunmasına yardımcı olur.

En Çok Bulunduğu Aylar

Ocak - Şubat - Mart