Brokoli'nin Faydaları
İyi Brokoli nasıl seçilir?
- Çiçeği oluşturan minik çiçek kümelerinin yoğun ve çürümemiş olduğu brokoliyi seçin.
- Tekdüze renkli olmalıdırlar, çeşitliliğe bağlı olarak ya koyu yeşil ya da adaçayı veya mor-yeşil olmalı, sararma olmamalıdır.
- Aşırı olgunluk işareti olarak herhangi sarı çiçeklenme olmamalıdır.
- Gövdesi ve sapları katı olmalı, bu kısımlarda ya da çiçeklerinde görünen herhangi yapışkan noktalar olmamalıdır.
Brokoli nasıl saklanır?
- Brokoliyi mümkün olduğu kadar havası çıkarılmış plastik bir torbaya yerleştirin. 10 gün boyunca tutabileceğiniz buzdolabında saklayınız.
- Saklamadan önce yıkamayınız çünkü suya maruz kalma bozulmaya teşvik eder.
- Brokoli bir kez kesildikten sonra C vitamini içeriği hızla düşmeye başladığından birkaç gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
- Haşlanmış sonra da dondurulmuş brokoli bir yıla kadar saklanabilir.
- Pişmiş brokoli sıkıca kapatılmış bir kaba yerleştirilmeli ve birkaç gün saklanabileceği buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Hazırlama
- Brokoliyi akan suyun altında durulayın.
- Brokoliyi buharda pişirme vitamin kayıplarını en aza indirgeyeceğinden sağlık açısından en uygun yöntemdir.
Sağlığa Katkısı
- Brokolide bulunan isotiosiyanatların (ITC) anti inflamatuar etkileri bulunmaktadır.
- Brokoli, kaempferol ve quercitin dahil olmak üzere önemli miktarlarda birçok flavonoid sağlar.
- Özellikle sindirim sistemimizin içindeki kaempferolün alerji ile ilgili maddelerin etkisini azaltılmasında faydalıdır (IgE antikorlarının bağışıklık sisteminin üretimini düşürmesiyle).
- Lutein, zeaksantin ve beta-karoten karotenoidleri brokolide yoğunlaşmıştır. Bu üç karotenoid önemli antioksidanlar olarak işlev görür.
- Brokolideki glukosinolatlar tarafından yapılan izotiosiyanatlar (ITC) detoksifikasyonun ilk adımının iyi belgelenmiş değiştiricileridir.
- İzotiosiyanatlar (ITC) ve özellikle sulforaphaneler, helicobacter pylorinin aşırı çoğalmasını ya da bakterilerin mide duvarına çok fazla yapışmasını önleyerek mide zarının sağlığının korunmasına yardımcı olur.
En Çok Bulunduğu Aylar
Ocak - Şubat - Mart