İletişim için

Baharat ve bitkiler tuz alımını azaltıyor

Tuz içeriğindeki sodyum sayesinde sıvı dengesinin sağlanması, kan basıncının düzenlenmesi, kas ve sinir sisteminin çalışmasının düzenlenmesinde oldukça önemli görevleri vardır. Ancak aşırı tüketimi de birçok kronik hastalığa zemin hazırlamaktadır. Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları bunların başında gelmektedir. Türkiye tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalarla günlük 18 g olan tüketim ancak 15 g’a düşürülebilmiştir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tuz alım önerisi 5 g’dır. Bu nedenle de bu konuda yapılabilecekler üzerine çalışmalar yürütülmektedir.

Tuz tüketimini azaltmaya yönelik iki aşamada yapılan bir çalışmanın ilk aşamasında 55 gönüllü bireye 4 hafta boyunca tuz içeriği düşük bir diyet verilmiş ve besinlerdeki sodyum kaynakları hakkında bilgilendirmede bulunulmuş. Çalışmanın ikinci aşamasında ise katılımcılar iki gruba ayrılarak birinci gruba baharat ve bitkiler kullanılarak tuzu azaltmaya yönelik eğitimler verilirken ikinci gruptan sadece tuz tüketimlerini azaltmaları istenmiş. Çalışmanın sonucunda ilk aşamada sodyum tüketiminin günde 3450 mg’dan 1656 mg’a düştüğü bulunmuş. İkinci aşamaya geçildiğinde her iki grupta da tuz tüketimin bir miktar arttığı ancak baharat ve bitkileri lezzet verici olarak kullananların diğerlerine göre 966 mg daha az sodyum tükettiği görülmüştür. Dolayısıyla diyette tuzun kısıtlanması bireylerin alıştıkları damak tadını terk etmeleri açısından oldukça zordur ancak yemek tariflerinin baharat ve farklı bitkilerin kullanılmasıyla revize edilmesi tuzun azaltılmasına yardımcı bir yöntemdir.

Kaynak:

Anderson AM et al. Spices and herbs intervention helps adults reduce salt intake.
American Heart Association Meeting Report Abstract MP37, 2014.