İletişim için

Avokado şeker hastalığına iyi gelir mi?

Şeker Hastalığında Avokadonun Faydaları
 
Avokado, yağsız diyetlerin popüler olmasıyla birlikte uzun yıllardan beri uzak durulan, çekinilen bir meyvedir. Ancak son dönemlerde besleyici ve yararlı özelliklerinin anlaşılmasıyla birlikte diyetlerde yerini almaya başlamıştır. Peki, bu yararlı etkiler şeker hastaları için de söz konusu mudur; şeker hastaları da bu meyveyi tüketebilir mi gelin birlikte bu sorunun cevabını bulalım...
 
Avokado Kan Şekerini Nasıl Etkiler?
 
Şeker hastalığının tedavisinde en kritik noktalardan biri kan şekerinin kontrollü olması ve belli bir aralıkta seyretmesidir. Kan şekerinde ani dalgalanmalar özellikle de birçok komplikasyona zemin hazırlaması nedeniyle istenmeyen bir durumdur.
 
Kan şekerinin kontrolünde en dikkat edilen konulardan biri besinlerin karbonhidrat türü ve miktarıdır. Kompleks karbonhidrat kaynaklarının ölçülü olarak tüketilmesi önerilirken basit karbonhidratlar ani kan şekeri yükselmesine neden oldukları için miktarının azaltılması ve kontrollü olması önerilir. Öte yandan besinlerin belli bir miktarda protein ve yağ içermeleri de sindirimi yavaşlatması sayesinde kan şekerini dengeleyici özellik gösterir.
 
Avokadoya bakıldığında her iki özelliği de barındırdığı görülmektedir. Karbonhidrat içeriği yönünden bakıldığında 100 gramında yaklaşık 9 gram karbonhidrat içermektedir. Başka örneklerle kıyas edecek olursak bu miktar 100 gram elmada 14 gram; 100 gram kayısıda 11 gram’dır. Öte yandan 100 gramında yaklaşık 15 gram yağ içeriğine sahiptir. Yani hem karbonhidrat içeriği düşük hem de yüksek yağ içeriğine sahip olması nedeniyle kan şekerini yükseltme etkisi azdır ve kan şekerini dengeleyici özelliğe sahiptir. Şeker hastası olan kişilerin avokadonun kan şekerini yükseltmesi konusunda endişe duymalarına gerek yoktur.
 
Avokado Kalp Sağlığını Nasıl Etkiler?
 
Şeker hastaları kalp hastalığı riski açısından değerlendirildiğinde sağlıklı bireylere göre 2 kat daha fazla risk altındadır ve hastalık kontrol altına alınamazsa şeker hastalarının önemli bir kısmı kalp ile ilgili sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
 
Beslenmede yer alan yağlar da kalp hastalığı riskini azaltması ya da arttırması bakımından önemli role sahiptir. Yukarıda da bahsedildiği gibi avokadonun yağ içeriği yüksektir ancak bu yağ asitlerinin önemli bir kısmı doymamış yağ asitleridir. Bu tip yağ asitlerinin iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi olumlu yönde etkilediği ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi ve trigliseritleri düşürücü bir etki gösterdiği yapılan çalışmalarla gösterilmektedir. Yani içeriğindeki yağlar sağlıklı yağlar olması nedeniyle kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Bu da şeker hastaları için olumlu bir etkidir.
 
Sonuç olarak hem kan şekeri kontrolüne yardımcı olması hem de kalp sağlığını koruyucu etki göstermesi nedeniyle avokado şeker hastaları açısından tercih edilebilecek bir besindir. Ancak kilo vermek isteyen hastalar yüksek kalori içeriği nedeniyle miktar yönünden kontrollü olmalıdır.
 
Kaynak:
USDA, Nutrient Database, Avocados, raw, all commercial varieties. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2156?manu=&fgcd=
Peou S, Milliard-Hasting B, Shah SA. Impact of avocado-enriched diets on plasma lipoproteins: A meta-analysis. J Clin Lipidol. 2016 Jan-Feb;10(1):161-71. doi: 10.1016/j.jacl.2015.10.011.
Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50. doi: 10.1080/10408398.2011.556759.