Akdeniz Diyeti'nin temel mekanizması zeytinyağı ve salata
Akdeniz diyeti tipik olarak zeytinyağ, yağlı tohumlar, avokado gibi doymamış yağ asitleri ile ıspanak, pırasa, havuç gibi nitrit ve nitrat içeriği yüksek olan sebzelerden oluşur. Bu iki besin grubu bir araya geldiğinde de nitro yağ asitleri oluşur.
Profesör Philip Eaton liderliğinde yapılan ve İngiliz Kalp Vakfı tarafından desteklenen bir çalışmada oluşan bu bileşiğin farelerde kan basıncı üzerine etkileri değerlendirilmiş. Çalışma sonucunda nitro yağ asitlerinin çözünür epoksi hidrolaz (kan basıncını düzenleyen bir enzim) enzimini baskılayarak kan basıncını düşürdüğü bulunmuştur. Bu sonuçtan hareketle de zeytinyağ ve nitritten zengin koyu yeşil salata-sebzelerin birlikte tüketilmesinin Akdeniz Diyeti’nin sağlıklı olmasının altında yatan sır olabileceği belirtilmiştir.
Kaynak :
Charlesa RL, Rudyka O, Prysyazhnaa O, Kamyninaa A, Yang J, Morisseaub C, Hammockb BD, Freemand BA, Eaton P. Protection from hypertension in mice by the Mediterranean diet is mediated by nitro fatty acid inhibition of soluble epoxide hydrolase. PNAS, 2014; published ahead of print.