25 kalp dostu beslenme/pişirme önerisi
Doymuş yağ ve trans yağ alımını azaltın;
-
Et seçiminde az yağlı/yağsız etleri tercih edin,
-
Sosis, salam, sucuk gibi doymuş yağ oranı yüksek seçenekleri yerine az yağlı et türlerini tercih edin,
-
Et, tavuk, balık gibi besinleri pişirirken fırın, haşlama, ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih edin,
-
Pişen yemekleri tabağınıza alırken yağını süzdürün,
-
Dolaptan çıkardığınız yemeklerin üzerinde donan yağı bir kaşık yardımıyla sıyırdıktan sonra ıstın,
-
Düzenli olarak balık tüketin, haftada en az iki kez ızgara, fırın ya da buğulama şeklinde,
-
Mercimek, nohut, kuru fasulye, börülce gibi bitkisel protein kaynaklarına yemeklerinde yer verin,
-
Yüksek yağ içeren peynir türleri yerine az yağlı, sert peynirleri tercih edin,
-
Sos hazırlarken mümkün olduğunca krema yerine süt tercih edin,
-
Eğer beslenmenizdeki yağ miktarını azaltmakta zorlanıyorsanız az yağlı süt ürünlerini tercih edebilirsiniz,
-
Yemeklerinizi pişirirken katı margarinler yerine sıvı yağları ya da su oranı yüksek yumuşak margarinleri tercih edin,
-
Kek, bisküvi, kraker, kurabiye, pastane ürünleri, patates kızartması gibi trans yağ içeriği yüksek besinlerden kaçının (paketli ürünlerde trans yağ içeriğini etiket bilgilerinden de kontrol edebilirsiniz),
-
Tariflerdeki yağ miktarını mümkün olduğunca azaltın (örneğin 1 kg sebze yemeği pişirirken ½ çay bardağı sıvı yağ yeterli olacaktır),
-
Salatalarda yoğun kremalı soslar yerine zeytinyağ, ceviz gibi yağ kaynaklarını tercih edin ve miktarda da ölçülü olun.
Omega-3 kaynaklarına beslenmenizde yer verin;
-
Yağ tercihlerinizde kanola, keten tohumu, soya yağı gibi yağlara yer verin,
-
Tahıllara ve salatalarınıza keten tohumu, ceviz ya da ceviz yağı ekleyin,
-
Haftada iki kez en az 120 g olacak şekilde yağlı balıkları tercih edin,
-
besin etiketlerini kontrol ederek omega-3 ile zenginleştirilmiş besinleri de tercih edebilirsiniz.
Tuz tüketimini azaltın;
-
Yemeklerinizi daha çok evde hazırlayarak tuz miktarını kontrol edebilirsiniz,
-
Yemeklerinizi lezzetlendirmek için mümkün olduğunca baharatlardan yararlanarak tuz miktarını azaltın,
-
Masalarınızdan tuzlukları kaldırarak ilave tuz kullanımınızı azaltın,
-
Sosis, salam, sucuk, konserve, turşu gibi tuz içeriği yüksek besinlerden mümkün olduğunca uzak durun,
-
Besin etiketlerini kontrol edin ve düşük sodyum içeriğine sahip olanları tercih edin,
-
Dışarıda yemek yediğiniz zamanlarda yemek siparişi verirken az tuzlu olmasını ve hazırlık aşamasında mümkün olduğunca buna dikkat edilmesini talep edin.
Kaynak: Denny S. 25 Heart-Healthy Cooking Tips. Published February 01, 2016. www.eatright.org <erişim 28.06.2016>