İletişim için

25 kalp dostu beslenme/pişirme önerisi

Doymuş yağ ve trans yağ alımını azaltın;
  • Et seçiminde az yağlı/yağsız etleri tercih edin,
  • Sosis, salam, sucuk gibi doymuş yağ oranı yüksek seçenekleri yerine az yağlı et türlerini tercih edin,
  • Et, tavuk, balık gibi besinleri pişirirken fırın, haşlama, ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih edin,
  • Pişen yemekleri tabağınıza alırken yağını süzdürün,
  • Dolaptan çıkardığınız yemeklerin üzerinde donan yağı bir kaşık yardımıyla sıyırdıktan sonra ıstın,
  • Düzenli olarak balık tüketin, haftada en az iki kez ızgara, fırın ya da buğulama şeklinde,
  • Mercimek, nohut, kuru fasulye, börülce gibi bitkisel protein kaynaklarına yemeklerinde yer verin,
  • Yüksek yağ içeren peynir türleri yerine az yağlı, sert peynirleri tercih edin,
  • Sos hazırlarken mümkün olduğunca krema yerine süt tercih edin,
  • Eğer beslenmenizdeki yağ miktarını azaltmakta zorlanıyorsanız az yağlı süt ürünlerini tercih edebilirsiniz,
  • Yemeklerinizi pişirirken katı margarinler yerine sıvı yağları ya da su oranı yüksek yumuşak margarinleri tercih edin,
  • Kek, bisküvi, kraker, kurabiye, pastane ürünleri, patates kızartması gibi trans yağ içeriği yüksek besinlerden kaçının (paketli ürünlerde trans yağ içeriğini etiket bilgilerinden de kontrol edebilirsiniz),
  • Tariflerdeki yağ miktarını mümkün olduğunca azaltın (örneğin 1 kg sebze yemeği pişirirken ½ çay bardağı sıvı yağ yeterli olacaktır),
  • Salatalarda yoğun kremalı soslar yerine zeytinyağ, ceviz gibi yağ kaynaklarını tercih edin ve miktarda da ölçülü olun.
Omega-3 kaynaklarına beslenmenizde yer verin;
  • Yağ tercihlerinizde kanola, keten tohumu, soya yağı gibi yağlara yer verin,
  • Tahıllara ve salatalarınıza keten tohumu, ceviz ya da ceviz yağı ekleyin,
  • Haftada iki kez en az 120 g olacak şekilde yağlı balıkları tercih edin, 
  • besin etiketlerini kontrol ederek  omega-3 ile zenginleştirilmiş besinleri de tercih edebilirsiniz.
Tuz tüketimini azaltın;
  • Yemeklerinizi daha çok evde hazırlayarak tuz miktarını kontrol edebilirsiniz,
  • Yemeklerinizi lezzetlendirmek için mümkün olduğunca baharatlardan yararlanarak tuz miktarını azaltın,
  • Masalarınızdan tuzlukları kaldırarak ilave tuz kullanımınızı azaltın,
  • Sosis, salam, sucuk, konserve, turşu gibi tuz içeriği yüksek besinlerden mümkün olduğunca uzak durun,
  • Besin etiketlerini kontrol edin ve düşük sodyum içeriğine sahip olanları tercih edin,
  • Dışarıda yemek yediğiniz zamanlarda yemek siparişi verirken az tuzlu olmasını ve hazırlık aşamasında mümkün olduğunca buna dikkat edilmesini talep edin.
Kaynak: Denny S. 25 Heart-Healthy Cooking Tips. Published February 01, 2016. www.eatright.org <erişim 28.06.2016>