İletişim için
Blog Haberler

Yumurtayı çiğ sebzelerle tüketmek besin değerini arttırıyor

Yapılan araştırmalar pişmiş yumurtanın yanında sebze tüketiminin vücutta karotenoid emilimini arttırdığını gösteriyor. Özellikle sebzelerde bulunan beta karoten, likopen gibi karotenoidler antioksidan etkilere sahip besin öğeleridir. Bu özellikleri sayesinde de kanser, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu oldukları düşünülmektedir. Besinlerde bulunan bu karotenoidlerin vücutta yeterince emilebilmesi için de bir miktar yağa ihtiyaç vardır.

Yumurtada hem yağ hem de karoteoidlerin bir arada bulunması emilimi kolaylaştıran bir faktördür. Burada özellikle yumurta sarısında bulunan yağın etkili olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle yanında çiğ sebze tüketilmesi onlarda bulunan karotenoid emilimine de fayda sağlayacaktır.

Bu fikri test etmek amacıyla yapılan çalışmada 16 sağlıklı bireye çiğ sebze salatası (domates, havuç, ıspanak, marul, vb.) 3 farklı şekilde yedirilmiş. Birinci versiyonda sadece çiğ salata, ikinci versiyonda çiğ salata beraberinde 1,5 yumurta, üçüncü versiyonda çiğ salata ve 3 yumurta verilmiş. Sonrasında sonuçlar kıyaslandığında yumurta miktarının en yüksek olduğu grupta karotenoid emiliminin 3-9 kat arttığı belirlenmiştir. Bu da besinlerle aldığımız bu öğelerden vücudumuzun daha fazla yararlanabilmesi anlamına gelmektedir.

Bu sonuçlardan hareketle araştırmacılar soruyor; ‘Bundan sonra bir salata büfesine uğradığınızda salatanızın yanına bir yumurta eklemeye ne dersiniz?’…

Kaynak:
Jung Eun Kim, Susannah Gordon, Mario Ferruzzi, and Wayne Campbell. Effects of egg consumption on carotenoid absorption from co-consumed, raw vegetables. The American Journal of Clinial Nutrition, 2015 102: 75-83.