İletişim için
Blog Haberler

Vejeteryanlar için proteinin iyi kaynakları

- Diğer besinlerdeki proteinlere odaklanın.

Kurubaklagiller, proteinlerin iyi kaynaklarından olmakla beraber aynı zamanda posa, vitamin ve minerallerce de zengindir. Buna karşın kolesterol ve doymuş yağ miktarı da düşüktür. Dolayısı ile vejeteryanlar için proteinin iyi kaynağıdır.
Yumurta, süt ve süt ürünleri günlük protein gereksinmesine katkısı olan besinlerdir. Bu besinler aynı zamanda yağ ve kolesterol içeriği yüksek besinlerdir. Dolayısı ile düşük yağlı süt ve yoğurt tercih edilmelidir. 

Aşağıda 100 gram yiyecekteki protein miktarları verilmiştir.



- Protein kalitesini arttırın.

Bitkisel kaynaklarda, vücut için elzem olan amino asitler (protein yapı taşı) sınırlıdır. Bunun için aşağıdaki iki grupta yer alan besinleri aynı öğünde bir arada tüketmek protein kalitesini arttıracaktır.



- Dışarda yemek yerken dikkatli olun.

Özellikle vejeteryan hamburgerlerde et ve et ürünlerinin lezzeti ve görünüşünü taklit edebilmek için kullanılan ürünlerin yağ, tuz ve şeker içeriği yüksek olabilmektedir. Bu nedenle seçiminizi yaparken soru sormaktan çekinmeyin.

- Besin intoleransı veya gıda alerjisi olduğu takdirde diyetisyeninize başvurun.

Gluten intoleransı veya süte karşı alerjisi olan vejeteryanların besin çeşitliliği oldukça sınırlıdır. Dolayısı ile bu durumda mutlaka diyetisyeninize danışın.

Kaynak :

http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=6442477379
Karabudak, Efsun. 2008. VEJETARYEN BESLENMESİ.
Sağlık Bakanlığı Yayınları.