İletişim için
Blog Haberler

Şişmanlık ve aşırı tuz tüketimi yaşlandırıyor

Tuz %40 sodyum ve % 60 klordan oluşan bir bileşiktir. Doğal olarak sebze-meyvelerde ve konserve, salça, turşu, ekmek gibi besinlerde bulunur.  Aşırı tuz tüketiminin hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Tüm bu hastalıklardan korunmak için Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 gramı geçmemesi önerisinde bulunur. Ancak Türkiye’de yapılan çalışmalarda tuz tüketimi 2008’de 18 g/gün, 2012’de de 15 g/gün olarak bulunmuştur. Yapılan müdahaleler sonucu bir miktar düşme olsa da halen önerilerin çok üzerinde bir tuz tüketimi söz konusudur.

Tuzun bilinen bu etkilerinin yanı sıra son dönemde yapılan bir çalışmayla hücrelerin yaşlanma sürecini de hızlandırdığı bulunmuştur. 14-18 yaş arası 766 kişi ile yapılan çalışmanın sonucunda yüksek tuz tüketimi ve obezite görülen kişilerde hücre yaşlanmasının normal ağırlıktaki bireylere göre çok daha fazla olduğu bulunmuş ve obezite ile yüksek tuz tüketimi biraraya geldiğinde sinerjik çalışarak hücreleri daha fazla yaşlandırdığını ve böylece kalp damar hastalıkları riskini arttırdığı yorumunda bulunulmuştur. Gelişme çağındaki bu çocukların tuz tüketiminin büyük bir kısmının da işlenmiş gıdalardan geliyor olması  ailelere büyük görev düştüğünü göstermektedir. Buradan hareketle de ev yemekleri ve sebze-meyve tüketiminin arttırılması önerisinde bulunulmaktadır.

Kaynak :  

American Heart Association’s Epidemiology & Prevention/Nutrition, Physical Activity & Metabolism Scientific Sessions 2014.

″Combo of overweight, high sodium intake speeds cell aging in teens″

Authors: Haidong Zhu, M.D., Ph.D; Jigar Bhagatwala, M.B.B.S., M.P.H.; Norman Pollock, Ph.D.; Bernard Gutin, Ph.D.; Jeffrey Thomas, B.S.; Samip Parikh, M.B.B.S., M.P.H.; Gregory Harshfield, Ph.D.; and Yanbin Dong, M.D., Ph.D