İletişim için
Blog Haberler

Keten tohumunun faydaları

Keten tohumu, keten bitkisinden elde edilen minik kahverengi veya altın rengi tohumlardır. Posa, vitamin, mineral, protein, sağlıklı bitkisel yağlar ve bazı antioksidanlar içerir. Besin öğeleri yönünden bu kadar zengin olması da sağlık üzerine birçok faydayı beraberinde getirmektedir. Nedir bunlar derseniz, kısaca şöyle sıralanabilir;

- Çözünür ve çözünmez posa için iyi bir kaynaktır ve bu sayede bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yardımcı olur, kabızlığı önler.

- B1, B2, B6 vitaminleri,  bakır, fosfor, magnezyum ve manganez mineralleri için iyi bir kaynaktır. Bu vitamin ve mineraller enerjiyi, bağışıklık sistemini, sinir sistemini, kas-iskelet sistemini ve bazı vücut fonksiyonlarını destekler.

- Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri yönünden zengindir. Yani sağlıklı yağlar içerir ve bunlar vücut tarafından sentezlenemediğinden dışarıdan alınması gereken sağlıklı yağ asitleridir. Ayrıca yapılan araştırmalar keten tohumu tüketiminin kolesterol düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir.

Keten tohumu bütün ya da öğütülmüş olarak marketlerde bulunabilmektedir. Hemen hemen tüm besinlerle -gerek içine katarak gerekse üzerine serperek- tüketilebilmesi de önemli bir avantajdır.

Kaynak:
U. S. National Library of Medicine, National Institutes of Health. Healthy food treends – flaxseeds. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ updated 28.05.2014.