İletişim için
Blog Haberler

EFSA : Kompleks Karbonhidratlar tokluk sağlamaz

Kompleks karbonhidratlar çok sayıda glikozun bir araya gelerek oluşturduğu karbonhidrat türüdür. Ekmek, makarna, kurubaklagiller, sebzeler kompleks karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.Sindirimi basit karbonhidratlara göre daha zordur ve bu nedenle kan şekerini daha yavaş biçimde yükseltirler. Aynı zamanda vücut için gerekli birçok vitamin, minerali ve posayı içlerinde doğal olarak barındırırlar. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme programı içerisinde ö-mutlaka tüketilmesi önerilir.

EFSA - Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Specialised Nutrition Europe'un 'Kompleks karbonhidratlar bebeklerde ve küçük çocuklarda (3 yaşa kadar olan dönemde) doygunluk hissine arttırır' ifadesinin bir sağlık beyanı olarak kullanılmasına yönelik başvurusunu olumsuz olarak yanıtlamıştır. EFSA – Diyetetik Ürünler, Beslenme ve Alerji Paneli’nin açıklamasında gerekçe olarak kompleks karbonhidratların tokluk sağlamasının çocukların sağlığı üzerinde olumlu bir etki yapıp yapmadığına dair yeterli kanıtın olmadığını ve hatta kompleks karbonhidratların da doygunluk sağladığına yönelik kanıtların bile yetersiz olduğunu belirtmiştir.
 
Kaynak :

EFSA, Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to "complex carbohydrates" and "contribute to satiety" pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006, EFSA Journal 2014;12(5):3652 [7 pp.].