İletişim için
Blog Haberler

Deniz tuzu ya da sofra tuzu : Hangisi daha sağlıklı?

Deniz tuzu ve sofra tuzu aynı besinsel değere sahiptir. Her ikisi de temel olarak iki mineralden oluşmuştur;  sodyum ve klorid.  Ancak, günümüzde deniz tuzu daha doğal ve sağlıklı bir alternatif olarak piyasaya sunulmaktadır. Deniz tuzu ve sofra tuzu arasındaki temel farklar, tad, doku ve işlenme teknolojisidir. Yani sanıldığı gibi kimyasal yapıları değildir.

Deniz tuzu, deniz suyunun buharlaştırılması ile üretilir, deniz suyunun kaynağına bağlı olarak genellikle bazı iz mineraller ve elementler ayrılır. Bu önemsiz miktardaki mineraller deniz suyuna tad ve renk verir. Sofra tuzu ise, yer altı tuz birikimlerinden, madenlerde çıkarılır. Sofra tuzu, iz mineralleri ayırmak için daha ağır işleme tabii tutulur ve genellikle kümelenmeyi engellemek için katkı maddesi içerir. Çoğu sofra tuzunda ek olarak iyot eklenmiştir ki, bu elzem besin öğesi deniz tuzunda az miktarda doğal olarak bulunur.

Deniz tuzu ve sofra tuzu neredeyse aynı miktarda sodyum klorid içerir. Vücudun ihtiyacı olan sodyum 2.4 mg iken, çoğu kişi işlenmiş besinleri de tüketerek günlük çok daha fazla sodyum almaktadır. Bu yüzden, deniz tuzu ya da sofra tuzu tercihinden çok eğer sağlıklı bir yetişkin iseniz günlük sodyum alımınızı 1.5-2.3 mg arasında tutmaya çalışın. Türkiye’deki iyot yetersizliğini de unutmayarak eğer deniz tuzu tercihiniz varsa iyot takviyesi almak zorunda olabilirsiniz.