İletişim için
Blog Haberler

Birçok diyet takviyesinin içerisinde test edilmemiş uyarıcılar bulunuyor

Diyet takviyeleri pazarı her geçen gün biraz daha büyüyor ve piyasaya çıkan ürün çeşitliliği artıyor. Ancak bu artışın aksine bunların kontrolü daha da zorlaşıyor. Amerika’da yeni yapılan bir araştırmada en az bir düzine diyet takviyesinde farklı dozlarda (13-120 mg) FDA (Food and Drug Administration) tarafından yasaklanmış ve insanlarda daha önce hiç test edilmemiş bir uyarıcı analogun bulunduğu belirtilmiştir. 1,3-dimetilbütilamin (DMBA) olarak adlandırılan bu madde incelenen 14 üründen 12’sinde 13 ile 120 mg arasında değişen dozlarda bulunduğu tespit edilmiş ve önerilen  kullanım önerileri de dikkate alındığında bu dozun günlük olarak 26-320 mg’a ulaştığı belirtilmiştir.

DMBA içeren bu ürünler genellikle atletik performansı arttırma, kilo kaybını hızlandırma ve beyin fonksiyonlarını geliştirme iddialarıyla piyasaya sunulmaktadır. Ancak daha önce insanlar üzerinde hiçbir şekilde test edilmemiş bir madde olması nedeniyle etkinliği ve güvenilirliği tam anlamıyla bilinmemektedir. Bu nedenle araştırmacılar DMBA içeren takviyelerin acilen piyasadan toplatılmalarını önermektedirler.

Kaynak:
Cohen PA, Travis JC, Venhuis BJ. A synthetic stimulant never tested in humans, 1,3-dimethylbutylamine (DMBA), is identified in multiple dietary supplements.
Drug Test. Analysis ,2014, Published online in Wiley Online Library.