İletişim için
Blog Haberler

Bir şeker hastasında ideal ayak bakımı nasıl olmalıdır?

Tüm diyabetik hastalar, ayaklarını her gün ılık su ve beyaz sabun ile yıkamalıdır. Suyun çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Yıkadıktan sonra ayaklar parmak aralarına kadar iyice kurulanmalıdır ve nemli kalmamalıdır. Ayaklar her gün çatlak, nasır, yara, kızarıklık, iltihap, şişme ve tırnak batması gibi değişiklikler açısından kontrol edilmelidir. Gerekiyorsa bir ayna ile bakılmalıdır. Eğer görme problemleri varsa veya herhangi başka bir sebeple bu kontroller hasta tarafından yapılamıyorsa, eğitimli hasta yakını tarafından da yapılabilir. Eğer cilt kuru ise yıkayıp kuruladıktan sonra ayak cildine nemlendirici uygulanmalıdır. Ancak nemlendiricinin ayak parmak aralarına uygulanmaması önemlidir.

Ayak parmak aralarının nemli kalması özellikle mantar enfeksiyonuna yol açabilir. Nasırlar törpü ile dikkatlice törpülenmelidir. Ayak tırnakları haftada bir kesilmelidir. Kesme işleminin özellikle ayaklar yıkandıktan sonra tırnaklar yumuşayınca yapılması daha uygundur. Tırnaklar dipten kesilmemelidir. Parmak şekline uygun kesilmesi ve köşelerin törpülenmesi önerilir. Törpülemeyi şahsi pedikür takımı ile yapmanız önerilir. Başkalarının eşyalarını kullanmak, başta mantar olmak üzere diğer enfeksiyon etkenlerinin bulaşına sebep olabilir.

Ayakları sakatlanmalardan korumak için yalınayak yürünmemelidir, mutlaka terlik veya ayakkabı giyilmelidir. Ayrıca su toplanmasını önlemek için her zaman çorap giyilmelidir. Çorapların lastiklerinin yumuşak olmasına, sıkı olmamasına dikkat edilmeli ve pamuklu çoraplar seçilmelidir. Ayakkabı seçimine önem verilmelidir. Yeni ayakkabı alırken özellikle gün sonu, yani ayakların en şiş olduğu saatler tercih edilmelidir. Gerekiyorsa tabanlık kullanılmalıdır. Dar uçlu, yüksek topuklu ayakkabılar tercih edilmemelidir. Özellikle parmakların rahat olduğu, ucu geniş ayakkabılar seçilmelidir. Ayakkabıları giyerken, özellikle his kusuru gelişmiş olan hastalar, mutlaka ayakkabının içinde bir yabancı cisim olup olmamasına dikkat etmeli ve bu açıdan giymeden önce ayakkabının içini kontrol etmelidirler. His kusuru gelişmiş kişilerde, özellikle ayaklarında üşüme şikayeti olan kişiler ayaklarını ısıtmak için soba, kalorifer peteği, aşırı sıcak su gibi ısı kaynaklarına yaklaştırmamalıdırlar.

Bu şekilde diyabetik ayak yaraları büyük oranda engellenebilir. Günlük ayak kontrollerinde en ufak yara, açılma veya lezyon saptanırsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Aile hekiminiz sizi uygun merkeze yönlendirecektir. Diyabetik ayak yarası geliştiyse yüzeyel yaralarda basit önlemler, tedaviler ve kan şekeri kontrolü iyileşmeyi sağlasa da kompleks ve ileri vakalarda bu konuda deneyimli bir ekibin bulunduğu merkezlere başvurulmalıdır. Bu ekipte endokrinoloji uzmanı veya dahiliye uzmanı, dermatolog, ortopedist, plastik cerrah, damar cerrahı bulunmalıdır. Yaranın tipine ve yaraya yapılacak müdahaleye göre o uzmanın servisine yatırılmalı ve diğer bölümlerce gereğinde konsülte edilmelidir. Bu ekibin içinde ayrıca diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı ve hatta podiatrist (ayak uzmanı) de bulunmalıdır. İyileşen yaraların tekrarlamaması için atılacak en önemli adım ise, bu ekibin vereceği eğitim ve alınan eğitimi uygulamaktır.