İletişim için

Okul dönemi öncesi çocuklara beslenme eğitimi vermenin 7 yolu

Geri
İleri
1- Yemek yerken televizyonu kapalı tutun

Çocuklar yemek yerken televizyon gibi dikkatini dağıtabilecek uyaranlar açık tutulmamalıdır. Çeşitli uyaranların açık olması çocuğun dikkatinin başka yöne çekilmesine, bu yüzden de yemek yediğini farkına varamamasına neden olmaktadır. Bu uygulamalar ileriki yaşlarda obeziteye neden olabilmektedir.
2- Püre halinde karışımlar hazırlamaktan kaçının

Besinlerin püre haline getirilip değişik karışımlar halinde sunulmaması gerekir. Bu uygulama kimi çocuklarda yemek yemekten kaçınmaya kimi çocuklarda ise yemek seçmeye neden olabilmektedir. Bu yüzden her gıdanın ayrı ayrı hazırlanarak iyi pişirilerek ama püre haline getirmeden ezilmeden çocuğa sunulması gerekmektedir.
3- Sofraya ailecek oturun

Ailenin bir arada olabildiği kahvaltı ve akşam yemeklerinde bir arada ortalama aynı saatlerde yemek yemeye özen gösterin. Çocukların önce, anne-babanın ise daha sonra yemek yemesinden kaçının. 
4- Sevmedikleri yemeği yemeleri konusunda ısrarcı olmayın

Eğer çocuğunuz herhangi bir yemeği sevmiyor ise ısrarcı olmayın. Sevebileceği şekilde hazırlayıp tükettirmeye çalışın. Örneğin ıspanağı sevmeyen bir çocuk ıspanaklı böreği kolayca tüketebilir. Bu yüzden alternatifler yaratmaya çalışın.
5- Aile bireyleri olarak ortak dili konuşun

Anne baba veya evdeki diğer kişilerin yemek konusunda farklı konuşması çocuğun bu durumu kullanmasına neden olabilir. Ortak dilin konuşulması bu yüzden oldukça önemlidir. Örneğin anne asitli içeceklerin tüketimini yasaklar baba bu içecekleri tüketmesine izin verirse, çocukta arzu edilen davranış değişikliğini sağlamak mümkün olmaz.
6- Anne-babanın kendisinin örnek olması önemlidir

Bu dönemdeki çocuklar anne ve babalarının iyi birer taklitçisidir. Aile bireylerinin doğru beslenme alışkanlıkları çocuklar içinde örnek teşkil etmektedir. Anne eğer hiç süt içmiyorsa çocuğundan süt içmesini beklemesi doğru olmaz. 
7- Çocuğunuz iştahsız ise sık beslemeyin

Eğer çocuğunuz iştahsız ise sürekli yemek yedirmeye çalışmayın. Fizyolojik olarak açlığın gelişebilmesi için öğün aralarını dört saatten sık yapmayın. İştahsız çocukların uzun aralarla beslendiğinde daha çok yemek tükettiği görülmüştür.