İletişim için

Kalp hastalıkları riskini azaltmak için Amerikan Kalp Birliği'nin 7 önerisi

Geri
İleri
Dünyadaki ölüm nedenleri incelendiğinde kalp hastalıkları bu listenin ilk sırasında karşımıza çıkmaktadır. Üstelik de ölümlerin çok büyük bir kısmı bu nedenle gerçekleşmektedir. Türkiye’deki istatistiklere bakıldığında 2014 yılındaki ölümlerin yaklaşık % 40’ı kalp hastalıkları nedeniyle gerçekleşmiştir. Bu da bize acil önlemler alınmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.

Amerikan Kalp Birliği’nin yeni yayınlanan bir raporuna göre bazı basit değişikliklerle sağlıklı bir kalbe kavuşmak ve bu riski azaltmak mümkün. Üstelik bu öneriler kişinin hayatına kolaylıkla adapte edebileceği, pahalı olmayan öneriler… İşte Amerikan Kalp Birliği’nin 7 önerisi;
1) Kan basıncınızı sağlıklı aralıkta tutun:

Yüksek kan basıncı zaman içerisinde kalp ve damarlarda harabiyet oluşturur ve buna bağlı olarak böbrek ve beyin başta olmak üzere birçok organ bundan zarar görür. Bu organların korunabilmesi için kan basıncının sağlıklı aralıkta tutulması önerilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü önerisi kan basıncının 140-90 mm/Hg’ı geçmemesi gerektiği yönündedir.
2) Kolesterolünüzü kontrol edin:

Yüksek kolesterol plak oluşumuna ve damarlarda tıkanıklıklara yol açar. Buna bağlı olarak da kalp krizi ve felç gibi sorunlarla karşılaşılır. Bunun önüne geçilebilmesi için toplam kolesterolün 200 mg/dl, kötü kolesterolün (LDL-kolesterol) 130 mg/dl’nin altında olması önerilmektedir.
3) Kan şekerinizi düşürün:

Besinlerle vücuda alınan öğeler vücutta glukoza dönüştürülerek kana karışır ve dokular tarafından enerji elde etmek için kullanılır. Ancak kan şekerinin yüksek seyretmesi kalp, böbrek, göz ve sinirlerde harabiyete yol açar. Bunun engellenmesi için açlık kan şekerinin 100 mg/dl’nin altında olması önerilmektedir.
4) Aktif olun:

Aktif bir yaşam sürmek ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak yaşam kalitesi ve süresini artırır. Sağlığın korunması için haftada 5 gün en az 30 dk fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir.
5) Sağlıklı beslenin:

Kalp dostu bir beslenme programı sizin daha iyi hissetmenizi ve sağlıklı kalmanızı sağlayacaktır. Bunun için yapılacak en temel öneriler; tuz tüketiminin günlük 5 g’ın altına çekilmesi, günlük en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmesi, sağlıklı yağların tercih edilmesi, haftada en az 2 kez balık yenmesi, fast-food tüketiminden ve rafine ürünlerden kaçınılması, öğün düzenine dikkat edilmesi gibidir.
6) Kilo verin:

Ağırlığınızı sağlıklı aralıkta tutmaya özen gösterin. Artan kilo kalp, akciğer, kan damarları ve iskelet sisteminize daha fazla yük anlamına gelmektedir. Bunun için basit bir hesaplama olan BKİ hesaplamasını kullanabilir ve bu değerin 25’in üzerine çıkmamasına dikkat edebilirsiniz.
7) Sigarayı bırakın:

Sigara içenlerin kalp hastası olma riski daha yüksektir. Bu nedenle eğer sigara içiyorsanız bir an önce bırakmanız önerilmektedir.

Kaynak:

1) American Heart Association. My Life Check - Life's Simple 7. Updated:Nov 23,2015. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/My-Life-Check---Lifes-Simple-7_UCM_471453_Article.jsp#.VotgsraLTct <erişim 05.01.2016>

2) American Heart Association News. Seven healthy heart measures may reduce heart failure risk. December 22nd, 2015, http://blog.heart.org/seven-healthy-heart-measures-may-reduce-heart-failure-risk/ <erişim 05.01.2016>

3) World Health Organization. Q&As on hypertension. Updated Semptember 2015. http://www.who.int/features/qa/82/en/ <erişim 05.01.2016>

4) Türkiye İstatistik Kurumu. Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2014. http://www.tuik.gov.tr <erişim 05.01.2016>