İletişim için
0216 570 44 44

Diyabete bağlı olmayan hipoglisemisi olanlarda 8 adımda doğru beslenme

Geri
İleri
Reaktif hipoglisemi, kişiler yemek yedikten 2-4 saat sonra bazı semptomlar (aşırı açlık, terleme, titreme, yorgunlu, bitkinlik gibi) ile beraber kan şekerinin 70 mg/dL ‘nin altına düşmesi ile karakterize bir durumdur. Günlük beslenmemizde yapacağımız ufak değişiklikler ile bu durum ile baş edebilmemiz mümkündür.

1) Basit şeker tüketiminizi sınırlandırın:

Sofra şekeri ve sofra şekeri ile yapılmış tatlılar-içecekler kan şekerinizi hızla yükseltir buna bağlı aşırı insülin salınımı kan şekerinizin hızla düşmesine neden olabilir.
2- Kafein tüketiminizi sınırlandırın:

Kafein adrenalin salınımını arttırarak hipoglisemiye benzer şikayetlere neden olabilir.
3- Alkol tüketiminizi sınırlandırın:

Tek başına alkol özelliklede aç karna kullanıldığında hipoglisemiye neden olabilir.
4- Karbonhidrat içeren gıdaların tüketimini gün içine yayın:

Bir anda aşırı miktarda karbonhidrat içeren gıdaların (ekmek, makarna, pilav gibi) alımı hipoglisemiye neden olabilir.
5- Üç-dört saat aralıklarla bir şeyler yemeye çalışın:

Ana öğünlerin arasında yapacağınız ufak ara öğünler gün içerisinde kan şekerinizin dengeli gitmesini sağlayacaktır.
6- Posa alımınızı arttırın:

Tam tahıllı ürünler, baklagiller, sebze ve meyveler içerisinde bulunan posa sayesinde kan şekerinizin düzenli seyretmesinde faydalı olacaktır. 
7- Her yemeğinizde ve ara öğününüzde protein içeren besinleri almaya çalışın:

Yemekleriniz ve ara öğünleriniz ile beraber et ürünleri, peynir, yoğurt veya süt tüketimi kan şekerinizin daha dengeli gitmesine fayda sağlayacaktır. 
8- Sağlıklı yağları gün içerisinde tüketmeye çalışın:

Yağların sindirimi yavaş olduğundan kan şekerinizin dengelenmesine fayda sağlayacaktır. Ara öğünlerde fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları, ana öğünlerde de zeytinyağı ile yapılmış yemekler tüketebilirsiniz.  Ancak yüksek kalori içeriklerinden dolayı, ağırlık artışına neden olabileceklerinden miktar kontrolünü sağlamanız gerekmektedir.

Kaynak:
www.uwhealth.org