Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren önemli bir sorundur. Her yıl milyonlarca kişi, güvenli olmayan besinlerin tüketimi sonucu besin zehirlenmesi yaşamaktadır. Zararlı bakterileri veya bakterilerin toksinlerinin tüketilmesi sonucu besin zehirlenmeleri oluşmaktadır. Besin kaynaklı olan bu hastalığa herkes yakalanabilir ancak bazı kişiler; bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler daha duyarlıdır. Besin zehirlenmelerinin en sık belirtisi ishal ve kusmadır.
Besinleri saklarken veya hazırlarken en sık yapılan hatalar nelerdir?
1- Bozuk olduğu görünen besinin bozuk olduğuna emin olmak için tadına bakmak. Besine baktığınızda şeklinden ve kokusundan bozulduğunu düşünüyorsanız bu besinin tadına bakmayın. Bu besinden bir kaşık alarak bile tadına bakmanız zehirlenmenize neden olabilir.
2- Çiğ et ürünlerinin yanına pişmişleri koymayın. Çiğ etlerin içerisinde bulunan bakteriler pişmiş ete bulaşacağından besin zehirlenmesine neden olabilir.
3- Dondurduğunuz yiyecekleri mutfak tezgahında bekleterek çözdürmeyin. En iyi çözdürme yolu; buzdolabında +4 C0 ‘de, soğuk suyun altında veya mikrodalga fırın kullanılarak yapılan çözdürme işlemidir.
4- Çiğe etleri yıkamayın. Etlerin yıkanması yüzeyde yer alan bakterilerin iç kısımlara bulaşmasına neden olacaktır.
5- Çiğ etler ile sebzeleri doğrarken aynı doğrama tahtasını kullanmamaya çalışın.
6- İnsan birçok bakterinin kaynağıdır. Bu yüzden yemek hazırlarken yüzünüzle, saçınızla oynamayın. Yemeklerin üzerinde öksürmemeye, hapşırmamaya çalışın. Elinizde yara ve çizikler varsa muhakkak üzerini yara bandı ile sardıktan sonra yemek hazırlayın veya eldiven kullanın.
7- Bozulma riski yüksek olan potansiyel riskli besinleri (süt, yoğurt, et ürünleri gibi) uzun süre (2 saatten fazla) oda sıcaklığında bekletmeyin.
8- Pişmemiş yumurtayı kesinlikte tüketmeyin. Çiğ yumurtalar özellikle salmonella bakterisi açısından oldukça riskli olan besinlerdir.
9- Ellerinizi en az 20 saniye ılık, sabunlu su ile yıkamadan yemek hazırlamayın.